Držíme pozice na několika předmostích na levém břehu Dněpru, tvrdí ukrajinská armáda

Ukrajinské síly provedly řadu úspěšných operací na levém břehu Dněpru v Chersonské oblasti a udržují tam pozice na několika předmostích, napsalo v prohlášení na Facebooku ukrajinské námořnictvo. Ukrajinci kromě toho v oblasti způsobili vážné ztráty ruským silám, stojí v tomto oznámení. Podobná prohlášení nelze bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Od začátku současných ukrajinských operací na levém břehu Dněpru podle nynějšího ukrajinského vyjádření v oblasti padlo 1216 ruských vojáků a 2217 jich utrpělo zranění. Ruské síly tam kromě toho přišly o devětaosmdesát dělostřeleckých systémů a minometů a osmačtyřicet obrněnců, vypočítalo také ukrajinské námořnictvo.

„Jednotkám ukrajinských ozbrojených sil se podařilo vytlačit Rusy z jejich pozic na levém břehu Dněpru a udržet se tam,“ citovala agentura Reuters mluvčího ukrajinského generálního štábu Andrije Kovaljova. „Jedním z hlavních cílů této bojové činnosti je vytlačit nepřítele co nejdále od pravého břehu, abychom před neustálým ruským ostřelováním ochránili ukrajinské civilní obyvatelstvo, zejména Cherson,“ dodal.

Pravobřežní část ukrajinské Chersonské oblasti musely ruské okupační jednotky pod tlakem ukrajinské protiofenzivy vyklidit loni v listopadu. Nad levobřežní částí oblasti měla ale ruská strana donedávna plnou kontrolu. Americký Institut pro studium války (ISW) ale už několik týdnů upozorňuje, že ukrajinským silám se daří držet na některých pozicích, které ovládly během výsadků na levý břeh. Šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak v úterý sdělil, že Ukrajincům se podařilo na levém břehu řeky Dněpr vytvořit předmostí.

Moskvou dosazený šéf okupované části Chersonské oblasti Vladimir (Volodymyr) Saldo ve středu připustil, že Ukrajinci na levém břehu dobyli určité pozice. Saldo ale zároveň význam těchto ukrajinských operací ve svém vyjádření zpochybňoval a tvrdil, že ukrajinští vojáci čelí intenzivní ruské palbě a mají velké ztráty.

Ruské ministerstvo obrany na aktuální zprávy ukrajinské strany dosud přímo nereagovalo. Podle agentury TASS však sdělilo, že ukrajinská armáda za uplynulý týden ztratila při pokusech o vylodění na ostrovech na Dněpru více než 460 vojáků, dva tanky a sedmnáct vozidel. Úřady v okupované části Chersonské oblasti rovněž uvedly, že Ukrajinci u levobřežní obce Krynky přišli také o pět vyloďovacích člunů.

Sestřelování dronů

Ukrajinské vzdušné obraně se v noci na pátek podařilo sestřelit devět z deseti dronů, které vyslalo Rusko. Podle ruské redakce BBC to oznámily ukrajinské vzdušné síly.

Sestřeleny tak údajně byly drony Šáhed íránské výroby nad Mykolajivskou, Oděskou, Žytomyrskou a Chmelnyckou oblastí. Kam dopadl jeden dron, který se zlikvidovat nepodařilo, oznámení neupřesňuje.

Ruské ministerstvo obrany naopak hovoří o sestřelení tří ukrajinských dronů nad Smolenskem, v pozdějším příspěvku o likvidaci dvou protilodních střel Neptun nad Černým mořem. Šéf Ruskem dosazené správy Sevastopolu na okupovaném Krymu Michail Razvožajev pak sdělil, že protivzdušná obrana zničila nad městem dva vzdušné cíle. Byl vyhlášen letecký poplach a místní kanály na platformě Telegram ráno uváděly, že kvůli výbuchům lidem ve městě řinčela okna.