TÉMA

Smolensk

Držíme pozice na několika předmostích na levém břehu Dněpru, tvrdí ukrajinská armáda

Ukrajinské síly provedly řadu úspěšných operací na levém břehu Dněpru v Chersonské oblasti a udržují tam pozice na několika předmostích, napsalo v prohlášení na Facebooku ukrajinské námořnictvo. Ukrajinci kromě toho v oblasti způsobili vážné ztráty ruským silám, stojí v tomto oznámení. Podobná prohlášení nelze bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.
17. 11. 2023Aktualizováno17. 11. 2023, 14:40|

Proti invazi protestují v Rusku často jednotlivci, v Burjatsku sílí hnutí za návrat odvedenců

Většina ruské veřejnosti podle průzkumů podporuje invazi na Ukrajinu, v zemi se ale objevují i odmítavé hlasy. Často jde o jednotlivce, kterým hrozí vězení už jen za to, že válku nazývají válkou. Ve vzdálených ruských regionech pak matky a manželky odvedenců na frontu bojují za to, aby se jejich muži vrátili domů.
14. 7. 2022|

Kaczyński obvinil Rusko z letecké katastrofy u Smolenska. Vládní vyšetřovací podvýbor mluví o výbuchu

Předseda polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), vicepremiér Jaroslaw Kaczyński, v neděli obvinil Rusko, že bylo v pozadí letecké katastrofy u Smolenska, při které před 12 lety zahynul jeho bratr-dvojče, tehdejší polský prezident Lech Kaczyński, a spolu s ním dalších 95 členů delegace a posádky vládního letadla. Kaczyński slíbil „velice brzy“ předložit důkazy pro svá tvrzení. Antoni Macierewicz, šéf podvýboru, který vyšetřuje příčiny neštěstí, prohlásil, že pád letadla byl důsledkem ruského „nezákonného zásahu“, po kterém následovala exploze. Dosavadní vyšetřování dospělo k tomu, že nehodu způsobilo rozhodnutí posádky přistát i přes velmi špatné počasí.
11. 4. 2022Aktualizováno11. 4. 2022, 22:21|

Napoleonský generál Charles Gudin je zpět ve Francii. Letadlo přivezlo jeho ostatky ze Smolenska

Po více než dvou stech letech se do Francie vrátily ostatky Charlese Gudina. Jeden z nejvýznamnějších napoleonských generálů padl během francouzského tažení do Ruska v roce 1812. Před dvěma lety objevili jeho kostru pod tanečním parketem zábavního parku v centru Smolenska.
24. 7. 2021|

Pád letadla s prezidentem Kaczynským u Smolenska rozděluje Poláky i 11 let po neštěstí

Polsko si připomíná jedenácté výročí letecké katastrofy u ruského Smolenska. Při pádu vládního letounu zahynulo 96 lidí včetně tehdejšího prezidenta Lecha Kaczynského. Oficiální pietní akce, mimo jiné kladení věnců a projevy nejvyšších představitelů, podle médií provázejí přísná bezpečnostní opatření. Současně jsou ohlášeny protesty, například podnikatelů nespokojených s vládní pomocí během pandemie covidu-19.
10. 4. 2021|

Deset let od Smolensku nemá Polsko trosky letadla ani zprávu z „alternativního“ vyšetřování

Když se u Smolensku zřítil polský vládní speciál s prezidentem Lechem Kaczyńským, pravomoci po něm dočasně převzal maršálek Sejmu. Tím byl Bronislaw Komorowski z liberální Občanské platformy. Jeho spolupracovník proto krátce po tragédii volal prezidentovu vrchními právnímu poradci Andrzeji Dudovi, aby ho o postupu informoval. Duda, tehdy člen strany Právo a spravedlnost bratří Kaczyńských, to ale nejprve odmítl a požadoval důkaz, že prezident skutečně nežije. Už to naznačilo, jak tato tragédie přispěla k zostření rozdělení v tamní politice i společnosti, kterou výrazně zasáhla. Ani po deseti letech není záležitost uzavřená, byť letošní výročí si země (nejen) s ohledem na pandemii koronaviru připomíná spíše skromně.
10. 4. 2020|

Alej Pawla Adamowicze. Varšava uctila ubodaného primátora, PiS chce ulici Kaczyńského

Jedna z alejí ve Varšavě nese od února jméno loni zavražděného primátora Gdaňsku Pawla Adamowicze. Proti návrhu v městské radě nikdo neprotestoval. Radniční opozici z Práva a spravedlnosti (PiS) ale vadí, že městu chybí ulice pojmenovaná po prezidentovi Lechu Kaczyńském, který zahynul při letecké tragédii ve Smolensku. Primátor slibuje, že se to změní po květnových volbách hlavy státu.
24. 2. 2020|

V ruském parku zřejmě objevili hrob slavného Napoleonova generála. Zabila ho dělová koule

Francouzským archeologům se zřejmě podařilo nalézt pod tanečním parketem v zábavním parku v centru ruského Smolenska ostatky jednoho z nejvýznamnějších Napoleonových generálů. Charles Etienne Gudin, který hrál důležitou roli i během revoluce, podlehl zraněním v roce 1812 při tažení proti Rusům. Jeho jméno nese jedna z pařížských ulic.
10. 7. 2019|