V ruském parku zřejmě objevili hrob slavného Napoleonova generála. Zabila ho dělová koule

V Rusku možná nalezli ostatky vlivného Napoleonova generála (zdroj: ČT24)

Francouzským archeologům se zřejmě podařilo nalézt pod tanečním parketem v zábavním parku v centru ruského Smolenska ostatky jednoho z nejvýznamnějších Napoleonových generálů. Charles Etienne Gudin, který hrál důležitou roli i během revoluce, podlehl zraněním v roce 1812 při tažení proti Rusům. Jeho jméno nese jedna z pařížských ulic.

Charles Etienne Gudin, který býval Napoleonovým spolužákem ve vojenské škole, dokázal vyhrát či přežít všechny boje a potyčky. Velel divizi, jež porážela vojska habsburské monarchie.

Osudným se mu stal  až střet s vojáky generála Pavla Tučkova, kteří kryli ústup ruských vojsk. Nakonec zemřel v bitvě u Smolenska. „Byl to generál, který strávil celý život v armádě. Zabili ho až Rusové. Napoleon byl jeden z posledních lidí, kteří ho viděli naživu,“ podotkl francouzský historik a archeolog Pierre Malinowski.

Podle historiků Gudin zemřel poté, co ho zasáhla dělová koule. Nalezené ostatky podle nich odpovídají jeho zraněním. „Vidíme tu dvě důležité věci. Jedna noha mu byla amputována těsně nad kolenem přesně, jak napsal Napoleon ve svých pamětech. A druhá noha měla stejně tak popsanou jizvu,“ konstatoval Malinowski.

Jasno bude až za pár měsíců

Napoleon si generála velmi vážil. Po smrti mu nechal vyříznout srdce a odvézt ho na významný pařížský hřbitov. Do Vítězného oblouku bylo vyryto generálovo jméno. Zda archeologové nalezli skutečně ostatky Gudina, prokážou až DNA testy. Gudinův potomek kvůli tomu přicestoval do Moskvy. Výsledek bude jasný za několik měsíců.