„Držel jsem kliku možná šest hodin.“ Obyvatel kibucu popsal, jak se v domácím krytu se ženou ubránili teroristům

Události ČT: Výpověď přeživšího z izraelského kibucu (zdroj: ČT24)

Při masakru v izraelském kibucu Kfar Aza zabili teroristé z palestinského hnutí Hamás přibližně stovku tamních obyvatel. Jisrael Lander a jeho žena přežili. V opevněné místnosti u sebe doma strávili dva dny, zatímco dům obsadili teroristé a ostřelovali z něj okolí. S Jisraelem Landerem mluvil blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.

Ráno 7. října uslyšel Jisrael Lander sirény. Na pohraniční izraelskou vesnici Kfar Aza vyletěly stovky raket z Pásma Gazy. Utíkal do opevněné místnosti ve svém domě, pokoje s pancéřovými dveřmi a okenicemi.

Po pár desítkách minut se ale za dveřmi ozvaly kroky a mužské hlasy. „Začali lomcovat dveřmi. Moje manželka mi přišla na pomoc, aby nedokázali dveře otevřít. Říkali: Iftach al-báb! To arabsky znamená: Otevři dveře!“

Jen síla paží tohoto šestašedesátiletého muže je dělila od smrti. Zůstali ve tmě, bez elektřiny, internetu a bez pomoci. „Nechápu, kde se ve mně vzala ta síla. Ale nedokázali se dostat dovnitř,“ dodává Jisrael.

Další skupina teroristů mezitím vylezla na střechu. „Zůstali na střeše a stříleli. Bez přestání! Všude,“ pokračuje Jisrael, který mezitím stále držel dveře opevněného pokoje. „Držel jsem kliku možná šest hodin.“

Dveře pak zablokoval kusem dřeva vylomeným z nábytku. Až druhý den je zachránila izraelská armáda.

Teroristé vesnici vyrabovali

Při odchodu z domu uviděli vyrabovanou vesnici. „Jednoduše naložili všechno z domů a odvezli si to do Gazy. Sebrali dvě auta, ukradli klíčky a odvezli si automobily. Naložili do toho věci z domů a odvezli to do Gazy,“ popsala Ori Landerová.

Landerovi teď žijí u příbuzných. Nemají nic – oblečení, peníze ani rodinné fotky – ale přežili. Asi sto jejich sousedů nikoliv. Jahav Wiener zachránil manželku a novorozené dítě, když zalehl granát, který jim do ložnice hodili teroristé. Sám zemřel. Vyvražděna byla celá rodina Aviva Kuce.

Jisrael Lander teď dočasně vyměnil svůj zničený domov v jižním Izraeli za jiný kibuc poblíž Tel Avivu. I tam, desítky kilometrů od Pásma Gazy, ale platí, že pocit bezpečí pro Izraelce kdekoliv v zemi byl nadlouho zpochybněn.

Vedle jejich náhradního bydliště stojí vojenská základna, silnici lemují stovky aut narychlo mobilizovaných vojáků. Mezitím se spouští sbírka na obnovu zničeného kibucu Kfar Aza.