Doživotní trest pro Salaha Abdeslama za útoky v Paříži platí. Neodvolal se

Salah Abdeslam, kterého soud ve Francii koncem června poslal na doživotí do vězení za teroristické útoky v Paříži v roce 2015, se proti verdiktu neodvolal. Informovala o tom v úterý agentura AFP s odkazem na vyjádření prokuratury. Znamená to, že rozsudek je pravomocný.

Proti prvoinstančnímu rozsudku se neodvolalo ani dalších devatenáct obžalovaných, kteří dostali různě dlouhé tresty za napomáhání terorismu a další trestné činy. „Žádný z dvaceti obžalovaných nepodal odvolání,“ řekl pařížský prokurátor Rémy Heitz. Verdikt z 29. června tak je konečný a nebude ho přezkoumávat odvolací instance.

Abdeslam, jediný přeživší strůjce pařížských atentátů z listopadu 2015, při kterých zahynulo 130 lidí, dostal výjimečný trest – doživotí bez možnosti předčasného propuštění. Ve vězení tak stráví zbytek života. Doživotní trest dostal i Mohamed Abrini, který je kromě atentátů v Paříži spojován i s bombovými útoky v Bruselu z března 2016, které si vyžádaly 32 mrtvých. Abrini smí na rozdíl od Abdeslama požádat o předčasné propuštění, nejdříve však po dvaadvaceti letech ve vězení.

Proces se skupinou lidí obžalovaných v souvislosti s útoky v Paříži začal loni v listopadu a svým rozsahem patřil k největším řízením v dějinách francouzské justice.

K útokům v Paříži, které se odehrály v hudebním klubu Bataclan a na dalších místech v hlavním městě Francie a na jeho předměstí Saint-Denis, se přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Sedm sebevražedných atentátníků zemřelo při útocích.