Demonstranti v Bagdádu protestovali proti pálení koránu. Do zóny diplomatů se nedostali

Irácké bezpečnostní složky v noci na sobotu rozehnaly v Bagdádu demonstraci stovek příznivců duchovního a politického vůdce Muktady Sadra. Jeho stoupenci se ve čtvrtek také účastnili útoku na švédské velvyslanectví v hlavním městě. Informovala o tom agentura AFP. Irácká vláda zároveň vydala prohlášení ve snaze ujistit zahraniční diplomaty o jejich bezpečnosti v době protestů vyvolaných poničením koránu.

Podle AFP vášně v pátek dál rozdmýchala informace o zneuctění posvátné knihy islámu v Dánsku. Krajně pravicová skupina Danske Patrioter na své facebookové stránce publikovala video, na němž někdo pálí knihu a šlape po irácké vlajce. Kodaňská policie uvedla, že incident se odehrál před iráckou ambasádou, nepotvrdila však, že spálenou knihou byl skutečně korán.

V centru Bagdádu se pak v nočních hodinách shromáždily stovky demonstrantů, z nichž někteří nesli Sadrovy fotografie. Policie se jim snažila zabránit v přesunu do takzvané Zelené zóny, kde sídlí i zahraniční diplomatické mise, načež vypukly potyčky. Bezpečnostní složky demonstranty zatlačily zpět a nakonec je před východem slunce rozehnaly, řekl AFP činitel iráckého ministerstva vnitra, podle kterého se dav snažil dostat k dánské ambasádě.

Oheň před švédským velvyslanectvím ve Stockholmu

Incident přišel dva dny poté, co do areálu švédského velvyslanectví vtrhli rozhořčení Iráčani v reakci na čin iráckého uprchlíka Salwana Momiky ve Stockholmu. Společně se svými příznivci potrhal a pošlapal korán, což mnozí muslimové berou jako urážku. Výtržníci u švédského velvyslanectví mimo jiné založili menší požár, v pátek pak následovaly poklidné protesty v Iráku, Íránu i Libanonu.

Irácká vláda, která ve čtvrtek vypověděla švédskou velvyslankyni, v sobotu vydala prohlášení, že nedopustí, aby se něco podobného čtvrtečním výtržnostem opakovalo. „Irácká vláda je zcela věrná Vídeňské úmluvě, která reguluje diplomatické vztahy mezi zeměmi, a ujišťuje všechny diplomatické mise o jejich bezpečnosti a ochraně,“ cituje agentura Reuters z vyjádření irácké diplomacie.