Demonstranti podporující právo na potrat vyšli do ulic polských měst

V Polsku se ve středu konaly demonstrace, jejichž účastníci podporovali právo žen na interrupci. Demonstranti kritizovali vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS) kvůli několika úmrtím matek v nemocnicích, ke kterým došlo po zpřísnění protipotratového zákona. V některých případech lékaři odmítli ukončit těhotenství kvůli pokračujícímu srdečnímu tepu plodu, přestože ženy byly ve vážném nebezpečí. Shromáždění se uskutečnila ve Varšavě, Vratislavi, Katovicích i v mnoha dalších městech, uvedla televize TVN 24.

„PiS zabíjí,“ stálo na jednom z transparentů ve Varšavě, kde se u pomníku Mikuláše Koperníka v centru města sešly stovky lidí, uvedla agentura AP. Demonstrace v desítkách polských měst uspořádalo feministické hnutí Ogólnopolski Strajk Kobiet (Celostátní stávka žen).

„Dělám to pro své děti, protože sama už určitě neotěhotním, ale ony nejspíše zanedlouho ano. Přála bych si, aby měly možnost volby,“ řekla jeden z demonstrantek ve Vratislavi. Další prohlásil, že mu záleží na zdraví dcer. Jiná protestující zdůraznila, že „během těhotenství je nejdůležitější matka a jejich život by měly nemocnice na prvém místě chránit“. 

Mladá demonstrantka ve městě Olsztyn přiznala, že si v současném Polsku neumí představit plánování dítěte, protože neví, co by se jí mohlo stát v nemocnici. „Nemyslím si, že toto je země vhodná pro založení rodiny. Chtěla bych, aby se to změnilo,“ prohlásila.

Reakce PiS

Šéf PiS Jaroslaw Kaczyński ve středu v odpovědi na dotaz novinářů ohledně situace těhotných žen prohlásil, že „je to jeden velký podvod“ ze strany médií a že celý protest je „propagandistickým zneužitím“, uvedla TVN 24.

Organizátorky protestu podle serveru Onet zdůraznily, že jde o akci „proti vraždám a mučení v porodnicích, proti nucení žen k donošení nechtěných dětí, proti zákazu interrupcí, proti zločinným vládám PiS a cynismu lékařů“ a také proti tomu, že Polkám se odebírá „právo na život, zdraví a svobodu“.

Ministr zdravotnictví Adam Niedzielski v pondělí novináře ujišťoval, že „každá žena má právo na potrat v případě ohrožení zdraví nebo života“, a přislíbil podrobné směrnice, jak mají lékaři v těchto případech postupovat. „Život a zdraví žen je nejdůležitější,“ prohlásil v úterý premiér Mateusz Morawiecki. Polsko čekají na podzim parlamentní volby, ve kterých PiS usiluje o třetí vítězství v řadě.

Úmrtí matek v nemocnici

Koncem května v nemocnici ve městě Nowy Targ zemřela třiatřicetiletá žena, která do nemocnice přišla v pátém měsíci těhotenství poté, co jí praskla plodová voda. Po třech dnech podlehla sepsi, jen několik hodin poté, co se prokázalo odumření plodu a co se lékaři odhodlali k zákroku. Příbuzní ženy a jejich advokátka uvedli, že lékaři se nerozhodli provést potrat dříve, ačkoli život byl v ohrožení.

Podobné případy se v minulosti staly také v Pszczyně a Čenstochové. Polská liberální média a aktivisté za ženská práva je dávají do souvislosti s rozhodnutím Ústavního soudu z října 2020, podle kterého lékaři nesmí provést potrat ani v případě, že plod je nenávratně poškozený nebo trpí nevyléčitelnou nemocí.

Podle médií zdravotníci ve strachu z postihu odmítají potraty provádět i v případech, kdy jim to zákon povoluje. To je v situaci, kdy žena otěhotněla v důsledku znásilnění nebo incestu nebo když je ohrožen její život. Proti potratům hlasitě vystupují konzervativní aktivisté, odsuzuje je také katolická církev.