TÉMA

Adam Niedzielski

Demonstranti podporující právo na potrat vyšli do ulic polských měst

V Polsku se ve středu konaly demonstrace, jejichž účastníci podporovali právo žen na interrupci. Demonstranti kritizovali vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS) kvůli několika úmrtím matek v nemocnicích, ke kterým došlo po zpřísnění protipotratového zákona. V některých případech lékaři odmítli ukončit těhotenství kvůli pokračujícímu srdečnímu tepu plodu, přestože ženy byly ve vážném nebezpečí. Shromáždění se uskutečnila ve Varšavě, Vratislavi, Katovicích i v mnoha dalších městech, uvedla televize TVN 24.
14. 6. 2023|

V Chorvatsku havaroval polský autobus, dvanáct lidí zemřelo

Dvanáct lidí zemřelo při nehodě polského autobusu, která se stala v sobotu ráno na dálnici A4 několik desítek kilometrů severně od Záhřebu. Dalších 32 cestujících utrpělo zranění, 19 z nich těžká, informoval chorvatský ministr zdravotnictví Vili Beroš. Mluvčí polského ministerstva zahraničí Lukasz Jasina v televizi TVN24 potvrdil, že všechny oběti jsou polskými občany. Podle polského premiéra Mateusze Morawieckého šlo o poutníky, kteří cestovali do Medžugorje v Bosně a Hercegovině.
6. 8. 2022Aktualizováno6. 8. 2022, 20:54|

Polsko trápí odchody lékařů na Západ. Vláda chce brát z Východu, zájem je ale malý

Stále víc polských lékařů chce odejít pracovat do ciziny. Za letošní první čtvrtletí jich takovou žádost podalo dvě stě. Vedle nízkých platů si stěžují na celkové podfinancování systému. Vláda slibuje v příštích letech výdaje na zdravotnictví výrazně zvýšit. Personální nedostatky chce doplnit lékaři hlavně z východní Evropy.
22. 5. 2021|

Polsko má přetížené nemocnice a obává se nárůstu pacientů s covidem v důsledku Velikonoc

Polsko překonalo hranici sedmi milionů aplikovaných vakcín proti koronaviru. Plnou ochranu už získaly víc než dva miliony lidí. Zrychlující se očkování může podle vlády pomoci zbrzdit třetí vlnu epidemie v zemi. Politici i lékaři se ale obávají, že čísla nově nakažených začnou znovu růst v důsledku Velikonoc.
9. 4. 2021|