Polský prezident navrhl změny zákona, který má zkoumat ruský vliv na politiky

Polský prezident Andrzej Duda navrhuje změnit zákon o posuzování ruského vlivu, který kritizuje opozice nebo polští ústavní právníci a výhrady k němu má i Evropská komise či Spojené státy. Duda normu o zřízení komise, která má vyšetřovat vlivy Ruska v letech 2007 až 2022, začátkem týdne podepsal, zároveň ale řekl, že ho pošle k posouzení ústavnímu soudu.

„Připravil jsem novelizaci zákona…, která upravuje nebo mění ty otázky, které budí největší kontroverze,“ řekl v pátek Duda.

Komise by měla mít pravomoc lidem, u nichž dojde k závěru, že jednali pod ruským vlivem, na deset let zamezit v možnosti získat bezpečnostní prověrku nebo zakázat práci v pozicích s odpovědností za veřejné prostředky. Tím by je fakticky diskvalifikovala z veřejných funkcí. Členy komise má vybírat parlament, v němž mají nyní většinu konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) a jeho slabší vládní spojenec.

V komisi mají být odborníci

Polský prezident nově navrhuje, aby v komisi nezasedali poslanci, ale odborníci, píše portál gazeta.pl. Další změna se týká způsobu odvolání proti rozhodnutí, k němuž komise dospěje. Podle Dudy by o tom měly rozhodovat všeobecné, a ne správní soudy. Navrhuje také, aby z ní vypadl zákaz výkonu veřejné funkce, a chce ho nahradit formulací, že „člověk, u něhož se zjistilo, že jednal pod ruským vlivem, není zárukou, že bude náležitě vykonávat veřejný úřad“.

Duda zároveň řekl, že „komise pro posouzení ruského vlivu měla vzniknout dříve a musí co nejdříve začít pracovat“. Je přesvědčený, že bude fungovat jako nástroj pro to, aby Rusko svůj vliv v Polsku nešířilo.

„Minulý pátek zákon schválil Sejm, v pondělí ho prezident podepsal a dnes ohlašuje jeho novelizaci. Čte prezident vůbec to, co podepisuje?“, uvedla místopředsedkyně Sejmu, dolní komory parlamentu, Malgorzata Kidawová-Blońská z opoziční Občanské platformy. „Nevídané. Andrzej Duda v pátek nesouhlasí s Andrzejem Dudou z pondělka,“ poznamenal poslanec Levice Tomasz Trela.

Vládnoucí národně-konzervativní strana Právo a spravedlnost říká, že liberální opoziční Občanská platforma (PO) dovolila, aby se Polsko stalo nebezpečně závislým na ruských fosilních palivech v době vlády PO v letech 2007 až 2015. To podle PiS vyvolává otázky, jestli byli členové PO pod vlivem Moskvy.

PO tuto kritiku odmítá a opozice zákon překřtila na „lex Tusk“ s využitím latinského termínu pro „zákon“. Podle nich je totiž cílem zákona odstavit předsedu PO a bývalého premiéra a předsedu Evropské rady Donalda Tuska z politické scény před parlamentními volbami plánovanými na letošní podzim.