Nová komise bude v Polsku zkoumat ruský vliv na politiky. Podle opozice se chce vláda zbavit konkurence

Horizont ČT24: Polský prezident podepsal zákon přezdívaný lex Tusk (zdroj: ČT24)

Nová polská speciální komise bude zkoumat ruský vliv na tamní politiky mezi lety 2007 a 2022. Pokud zjistí, že vyšetřovaný jednal v zájmu Moskvy, může mu zakázat další práci pro stát. Odpovídající zákon podepsal prezident Andrzej Duda. Prosadilo ho Právo a spravedlnost (PiS). Podle opozice jde o snahu vládnoucí strany zbavit se před podzimními parlamentními volbami politických konkurentů v čele s Donaldem Tuskem. Normu přezdívanou lex Tusk kritizovala Evropská komise i Washington.

„Prakticky po celou dobu vlády Donalda Tuska on i jeho spolupracovníci viděli v Rusech partnera. Partnera pro energetickou spolupráci, partnera pro investice,“ říká v YouTube videu na kanálu PiS poslanec této strany Radoslaw Fogiel.

Obvinění, kterým dodala ruská agrese politickou sílu, má teď prošetřit nová speciální komise. Přestože bude řešit ruský vliv na polskou bezpečnost i v letech vlád Práva a spravedlnosti, opozice tvrdí, že jde hlavně o útok na jejího lídra Donalda Tuska.

Kritikům vadí pravomoci komise. Ta může vyšetřovanému politikovi znemožnit vykonávat veřejné funkce, pokud dojde k závěru, že jednal pod ruským vlivem. „V právním státě tresty uděluje soud. A uděluje je za činy, které byly nezákonné ve chvíli jejich spáchání. Zákon (o komisi) tyto dvě zásady porušuje,“ uvádí polský ombudsman Marcin Wiacek.

Opozice očekává, že se Právo a spravedlnost rukama komise pokusí zbavit Tuska ještě před podzimními volbami. Průzkumy Kaczyńského straně teď nezajišťují většinu.

Nesouhlas ze zahraničí

Proti zavedení komise se postavily i Spojené státy. „Vláda USA je znepokojena schválením nového vládního zákona, který může být zneužit k zásahu do svobodných a spravedlivých voleb v Polsku,“ napsalo ve svém stanovisku americké ministerstvo zahraničí.

„Evropská komise se nebude zdráhat podniknout odpovídající kroky, pokud bude zákon opravdu platit,“ varoval eurokomisař pro spravedlnost Didier Reynders.

Právu a spravedlnosti jde podle komentátorů spíš o přitažlivé téma do kampaně než o skutečný Tuskův konec v politice. Vzhledem k odmítavým reakcím ze světa i od dalších opozičních stran se ale tento záměr může obrátit proti vládnoucí straně.

Opozice se mobilizuje

Jméno Donalda Tuska v kapani zní celou dobu, protože je pořád silná polarizace mezi ním a Kaczińským, podotýká reportér Seznam Zpráv Filip Harzer, který se dlouhodobě soustředí na dění v Polsku. Potvrzuje názor, že PiS nechce Tuska zlikvidovat, ale jen pošpinit jeho obraz.

„Jeho jméno je v médiích propíráno nepřetržitě, on je hlavní nepřítel, vykreslovaný jako nepřítel těch skutečných, konzervativních Poláků,“ říká Harzer. „Naopak myslím, že Právo a spravedlnost se mohlo trefit do vlastní nohy, protože to může mobilizovat voliče opozice.“

Harzer připomněl demonstraci, která se chystá na neděli ve Varšavě. Podle něj to vypadá, že protest sjednotí opozici.