„Davy osadníků si dělají, co chtějí.“ Izraelské síly přišly o kontrolu nad Západním břehem, píše Haaretz

Izraelská armáda a tajná služba Šin Bet v posledních měsících ztratily kontrolu nad situací na okupovaném Západním břehu Jordánu. Od minulého týdne došlo k množství útoků židovských osadníků na palestinské vesnice, píše izraelský levicový list Haaretz s odvoláním na zdroje z bezpečnostních složek. Situaci podle nich komplikuje to, že část izraelské vlády odmítá násilí odsoudit. Šéfové hlavních bezpečnostních složek ho přitom označili za „nacionalistický terorismus“, který je v rozporu s „morálními a židovskými hodnotami“. Napětí zvyšuje rovněž plánované rozšiřování osad.

„Vlastně nemáme žádnou kontrolu nad davem osadníků, kteří si (na Západním břehu) dělají, co chtějí,“ řekl deníku Haaretz vysoký činitel armády. Podle něj se od zabití čtyř Izraelců palestinskými radikály z minulého týdne odehrávají „nacionalisticky motivované útoky židovských osadníků“, kteří zapalují domy, auta či půdu Palestinců. „Házejí také kameny na Palestince a jejich auta na silnicích,“ popsal činitel taktiku, kterou používají i palestinští radikálové vůči osadníkům.

Násilnosti vedly v sobotu šéfa izraelské armády Herciho Haleviho, ředitele tajné služby Šin Ben Ronena Bara a šéfa policie Kobiho Šabtaje k neobvyklému společnému prohlášení, v němž důrazně odsoudili útoky osadníků na Palestince a označili je za „nacionalistický terorismus v plném slova smyslu“. „Tyto útoky jsou v rozporu se všemi morálními a židovskými hodnotami,“ uvedli rovněž.

Izraelský ministr obrany Joav Galant na základě doporučení bezpečnostní služby Šin Bet nařídil takzvanou administrativní vazbu čtyřem židovským extremistům, kteří byli zapojeni do nedávných útoků na Palestince, napsal ve středu zpravodajský web The Times of Israel. Takzvaná administrativní vazba je kontroverzní praxe, při níž mohou být osoby drženy bez obvinění prakticky po neomezenou dobu a není jim umožněn přístup k důkazům proti nim. Zatímco proti podezřelým Izraelcům se používá jen zřídka, v současné době je takto podle webu zadržováno téměř tisíc Palestinců.

Rozpory ve vládě

Prohlášení kritizovala krajně pravicová ministryně Orit Strocková, která šéfy armády, policie a tajné služby přirovnala k ruským wagnerovcům. „Vydali prohlášení o židovském nacionalistickém terorismu. Kdy si myslí, že jsou? Wagnerova skupina?“ řekla Strocková s odkazem na ruské žoldnéře, kteří se o víkendu krátce otevřeně vzbouřili proti ruskému armádnímu vedení.

Ministryně se za svá slova později omluvila. Zdůraznila také, že je proti násilnostem části osadníků, zároveň ale řekla, že je potřeba zasáhnout proti „vesnici vrahů“. „V normální zemí proti vesnici vrahů konají bezpečnostní složky,“ prohlásila s odkazem na palestinskou obec, která se v sobotu stala dalším terčem útoků osadníků.

Bez shody na opatřeních na obnovení pořádku na Západním břehu skončila v úterý večer i schůzka premiéra Benjamina Netanjahua s několika ministry a šéfy armády a tajné služby. Důvodem bylo podle serveru The Times of Israel zejména to, že ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir odmítl odsoudit násilnosti osadníků a místo toho vyzval k tvrdším zásahům proti Palestincům.

Stavte všude, vyzývá osadníky Ben Gvir

Ben Gvir, který vede krajně pravicovou stranu Židovská síla (Ocma Jehudit), také přispívá k eskalaci situace otevřenou podporou rozšiřování osad na okupovaném Západním břehu, které většina mezinárodního společenství považuje za nelegální a za překážku mírového procesu v izraelsko-palestinském konfliktu.

Minulý pátek například Ben Gvir při návštěvě jedné z takových osad vyzval osadníky, aby stavěli osady všude kolem. „Musíme obsadit izraelskou zem a zároveň spustit vojenskou kampaň, vyhazovat budovy do povětří, vraždit teroristy. Ne jednoho ani dva, ale desítky, stovky, a bude-li třeba, i tisíce,“ řekl v pátek Ben Gvir. Proti nezákonnému rozšiřování osad se následně vymezil Netanjahu.

Tento týden Gvir kritizoval ministra obrany Joava Galanta za to, že telefonicky hovořil s představitelem palestinské samosprávy a mimo jiné ho ujistil, že Izrael podnikne kroky proti radikálům z řad židovských osadníků.