Daniel Angeli léta fotil světové hvězdy v Cannes. Letos tam má očekávanou výstavu

Události: Legendární fotograf Daniel Angeli (zdroj: ČT24)

V jihofrancouzském Cannes se v sobotu večer rozhodne o tom, kdo si odnese prestižní Zlatou palmu. Soutěží o ni 21 snímků. Filmový festival je také velkou společenskou akcí s početnou účastí hereckých osobností. Ty jsou vidět jen na červeném koberci, v minulosti je však fotografové dokázali zachytit i v mnohem osobnějších situacích.

Daniel Angeli byl více než třicet let oficiálním fotografem filmového festivalu, proslul ale především jako paparazzi, dokonce byl označován za jejich krále. Hvězdám se dokázal přiblížit na nejmenší možnou vzdálenost. Dříve je fotil často bez jejich vědomí, později se s nimi spřátelil.

Výstava jeho fotografií je ozdobou letošního ročníku. Se smíchem tvrdí, že festival jeho profesi legitimizoval. Dnes je mu osmasedmdesát let a svou práci obhajuje tím, že po fotkách ze soukromí slavných byla obrovská poptávka. Více než padesátkrát se dokázal dostat na titulní stranu časopisu Paris Match.

Změna po smrti princezny

„Všechno skončilo smrtí Diany a obviněním, že na ní měli paparazzi podíl. Od té doby se toto povolání změnilo,“ vysvětlil Angeli.

Fotit hvězdy je podle něj dnes téměř nemožné. V Cannes se na ně smí čekat jen u červeného koberce.

Velkolepé spojení s minulostí představuje v Cannes promítání na pláži, stovky lidí tam zcela zdarma mohou vidět snímky staré desítky let.

Třeba i takový film Kmotr, který slavil padesát let od svého uvedení do kin. Jeho režisér Francis Ford Coppola se také často ocitl v hledáčku samotného Daniela Angeliho.