TÉMA

Kmotr

Coppola vzal Cannes do Megalopolis. Jako pád Říma, píší kritici, jiní mluví o mistrovském díle

K nejvyhlíženějším filmům letošního festivalu v Cannes patřil bez nadsázky nejnovější počin pětaosmdesátiletého Francise Forda Coppoly. Nejen kvůli tomu, že režisér Kmotra svou tvorbu na velké plátno vrátil po více než dekádě, ale také proto, že sci-fi o rozkladu Ameriky Megalopolis připravoval už od osmdesátých let a neváhal prodat část svého majetku, aby svůj – možná poslední – opus zaplatil. Kritiky Megalopolis rozdělil.
17. 5. 2024|

Leopardí kožich a červená rtěnka. Mafiánské manželky ze Sopranů a Kmotra ovlivňují módu

Hodné holky jsou out, naznačuje jeden z trendů na sociální síti TikTok. In je být mafiánskou manželkou. Stylizace do žen v okázalém kožichu a s výrazným zlatem se inspiruje v šatníku postav ze seriálu Rodina Sopranů nebo filmové série Kmotr. Oblíbenost hashtagu #mobwife vede k úvahám o prezentaci luxusu v dobách krize i k debatě, zda je správné považovat organizovaný zločin za „glamour“.
13. 2. 2024|

Daniel Angeli léta fotil světové hvězdy v Cannes. Letos tam má očekávanou výstavu

V jihofrancouzském Cannes se v sobotu večer rozhodne o tom, kdo si odnese prestižní Zlatou palmu. Soutěží o ni 21 snímků. Filmový festival je také velkou společenskou akcí s početnou účastí hereckých osobností. Ty jsou vidět jen na červeném koberci, v minulosti je však fotografové dokázali zachytit i v mnohem osobnějších situacích.
28. 5. 2022|

Tenkrát na západě, Hvězdné války i Joker. Hollywoodská historie se píše i v notách

Když si letošní Oscary za nejlepší filmovou hudbu k animovanému filmu Soul přebírali dva členové rockové kapely Nine Inch Nails, bylo to už podruhé, co vyfoukli ocenění autorům, kteří se specializují jen na oblast filmu. Jinak tvůrci z města andělů často spoléhají na slavná skladatelská jména. Historie filmového Hollywoodu je zapsána i v notách, skýtá vřískání smyčců v koupelně, soundtrack pro temnou i světlou stranu síly v předaleké galaxii i psychotický tanec Jokera na veřejných záchodcích.
6. 8. 2021|