TÉMA

Francis Ford Coppola

„Uvěřitelnější Pretty Woman.“ V Cannes zvítězil po letech film amerického tvůrce

Zlatou palmu na filmovém festivalu v Cannes v sobotu vyhrál film Anora amerického režiséra Seana Bakera. BBC snímek označila jako „uvěřitelnější Pretty Woman“ ukotvenou v žánru komedie pro dospělé, v níž jde o vztah mezi mladou striptérkou a synem ruského oligarchy. Zvláštní cenu poroty, jíž předsedala režisérka Greta Gerwigová, si ze 77. ročníku přehlídky odnesl íránský režisér Mohammad Rasúlof, který uprchl ze své vlasti, kde dostal několikaletý trest vězení.
25. 5. 2024Aktualizováno25. 5. 2024, 22:46|

Coppola vzal Cannes do Megalopolis. Jako pád Říma, píší kritici, jiní mluví o mistrovském díle

K nejvyhlíženějším filmům letošního festivalu v Cannes patřil bez nadsázky nejnovější počin pětaosmdesátiletého Francise Forda Coppoly. Nejen kvůli tomu, že režisér Kmotra svou tvorbu na velké plátno vrátil po více než dekádě, ale také proto, že sci-fi o rozkladu Ameriky Megalopolis připravoval už od osmdesátých let a neváhal prodat část svého majetku, aby svůj – možná poslední – opus zaplatil. Kritiky Megalopolis rozdělil.
17. 5. 2024|

Leopardí kožich a červená rtěnka. Mafiánské manželky ze Sopranů a Kmotra ovlivňují módu

Hodné holky jsou out, naznačuje jeden z trendů na sociální síti TikTok. In je být mafiánskou manželkou. Stylizace do žen v okázalém kožichu a s výrazným zlatem se inspiruje v šatníku postav ze seriálu Rodina Sopranů nebo filmové série Kmotr. Oblíbenost hashtagu #mobwife vede k úvahám o prezentaci luxusu v dobách krize i k debatě, zda je správné považovat organizovaný zločin za „glamour“.
13. 2. 2024|

Oldřich Kaiser se stal kvůli audioknize Kmotrem

Slavný román Maria Puza Kmotr o sicilské mafii ve Spojených státech vyšel poprvé v roce 1969. Na popularitě mu přidala i filmová adaptace. Teď je českému publiku dostupný i jako audiokniha. Kmotr nově mluví hlasem Oldřicha Kaisera.
3. 10. 2022|

Daniel Angeli léta fotil světové hvězdy v Cannes. Letos tam má očekávanou výstavu

V jihofrancouzském Cannes se v sobotu večer rozhodne o tom, kdo si odnese prestižní Zlatou palmu. Soutěží o ni 21 snímků. Filmový festival je také velkou společenskou akcí s početnou účastí hereckých osobností. Ty jsou vidět jen na červeném koberci, v minulosti je však fotografové dokázali zachytit i v mnohem osobnějších situacích.
28. 5. 2022|

Jsme jeden festival, řekli si v Cannes, Benátkách i Varech. A promítají on-line a zdarma

Více než sto celovečerních filmů, dokumentů i krátkometrážních filmů a k tomu debaty třeba s oscarovými režiséry jsou od 29. května dostupné on-line a zdarma. Program projektu We Are One: A Global Film Festival sestavilo několik filmových přehlídek, jejichž konání letos většinou omezil covid-19. Zapojil se i festival ve Varech, který tak může mezinárodnímu publiku představit například komedii Adela Has Not Had Supper Yet, tedy Adéla ještě nevečeřela.
29. 5. 2020|