„Uvěřitelnější Pretty Woman.“ V Cannes zvítězil po letech film amerického tvůrce

Zlatou palmu na filmovém festivalu v Cannes v sobotu vyhrál film Anora amerického režiséra Seana Bakera. BBC snímek označila jako „uvěřitelnější Pretty Woman“ ukotvenou v žánru komedie pro dospělé, v níž jde o vztah mezi mladou striptérkou a synem ruského oligarchy. Zvláštní cenu poroty, jíž předsedala režisérka Greta Gerwigová, si ze 77. ročníku přehlídky odnesl íránský režisér Mohammad Rasúlof, který uprchl ze své vlasti, kde dostal několikaletý trest vězení.

O prestižní Zlatou palmu se letos utkalo 21 snímků, mezi nimi i nové tituly známých režisérů Francise Forda Coppoly, Davida Cronenberga či Paola Sorrentina, ty ale na žádnou ze sošek nedosáhly.

„Tento film je velkolepý, plný lidskosti... Zlomil nám srdce,“ sdělila o snímku Anora Gerwigová, podle níž je Bakerovo dílo svěží, zároveň odkazuje na práci tvůrců jako Ernsta Lubitsche nebo Howarda Hawkse. Americký film přehlídku vyhrál poprvé od roku 2011, kdy uspěl režisér Terrence Malick se svým Stromem života.

Baker, jenž do české distribuce před sedmi lety uvedl snímek The Florida Project, chce prý bojovat za to, aby kino zůstalo živé. „Světu je třeba připomenout, že sledovat film doma, kontrolovat u toho telefon, procházet maily a tříštit pozornost není cesta, ačkoliv by si to některé technologické firmy přály. Dívat se na film s ostatními v kině je jedním z velkých společných zážitků,“ prohlásil na závěrečném ceremoniálu.

Sean Baker se Zlatou palmou
Zdroj: Reuters/Sarah Meyssonnier

Coppolův film přijde do kin na podzim

Velkou cenu poroty si odneslo indické drama All We Imagine as Light režiséra Payala Kapadii, Cenu poroty pak dostal americko-mexický film Emilia Pérez francouzského režiséra Jacquese Audiarda. Jako nejlepšího režiséra porota ocenila Portugalce Miguela Gomese s dramatem Grand Tour, nejlepší scénář napsala Coralie Fargeatová, režisérka hororu The Substance, v němž se objevila Demi Mooreová.

Čestnou Zlatou palmu získal americký filmař George Lucas, který ji převzal z rukou Coppoly. Jeho titul Megalopolis, který si sám zafinancoval, se stal nejvíce diskutovaným snímkem přehlídky a vyvolal polarizující reakce. Do českých kin by se drama se sci-fi prvky s Adamem Driverem v hlavní roli mělo dostat na podzim.

Události v kultuře: Zakončení festivalu v Cannes (zdroj: ČT24)

V hereckých kategoriích triumfovali Jesse Plemons za povídkový titul řeckého režiséra Jorgose Lanthimose Milé laskavosti a rovnou tři herečky z již zmíněného snímku Emilia Pérez Zoe Saldanaová, Selena Gomezová a Karla Sofía Gascónová – tato trans herečka v muzikálu hraje drogového bosse, jenž projde změnou pohlaví.