Čína se podle Amnesty International dopouští na Ujgurech zločinů proti lidskosti

V čínské autonomní oblasti Sin-ťiang, která je domovem Ujgurů a dalších muslimských menšin, se podle Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) komunistická vláda dopouští zločinů proti lidskosti. Informoval o tom zpravodajský web BBC. Politika Pekingu vůči Ujgurům je terčem kritiky z mnoha stran.

Čína se podle zprávy, kterou AI zveřejnila ve čtvrtek, v Sin-ťiangu dopustila hromadného zadržování, sledování a mučení Ujgurů, Kazachů a dalších muslimů. Jako příklady mučení AI zmínila elektrické šoky, bití, spánkovou deprivaci, zavěšování, vystavování velmi nízkým teplotám či poutání do železných židlí. Zpráva AI má 160 stran a zakládá se na rozhovorech s 55 lidmi, které čínské úřady zadržovaly.

Čína podle šéfky AI Agnés Callamardové v Sin-ťiangu vytvořila „dystopické peklo obřího rozsahu“. „Svědomí lidstva by mělo šokovat, že obrovské množství lidí bylo v internačních táborech podrobeno vymývání mozků, mučení a jinému ponižujícímu zacházení, zatímco další miliony žijí ve strachu uprostřed obrovského sledovacího aparátu,“ uvedla Callamardová.

Zároveň obvinila generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, že se k věci nepostavil tak, jak by z titulu své funkce měl. „Situaci neodsoudil, nevyzval k mezinárodnímu vyšetřování,“ řekla Callamardová BBC. „Jeho povinností je hájit hodnoty, na nichž byla OSN založena,“ dodala.

Podobná zjištění jako AI přinesla dubnová zpráva lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW), která rovněž Čínu obvinila ze zločinů proti lidskosti.

Současná zjištění jsou podle AI jen špičkou ledovce

Některé západní země a organizace na ochranu lidských práv Čínu obvinily, že se v Sin-ťiangu na turkických etnických skupinách dopouští genocidy. Názory na to, zda postup čínských úřadů skutečně lze označit za genocidu, se však rozcházejí, píše BBC.

Autor zprávy AI Jonathan Loeb na čtvrteční tiskové konferenci řekl, že zkoumání organizace „neodhalilo, že došlo ke všem znakům genocidy“. Naznačil však, že současná zjištění jsou jen špičkou ledovce. Většina expertů se přitom shoduje, že čínské úřady v Sin-ťiangu od roku 2017 zadržely až milion Ujgurů a dalších muslimů a uvěznily statisíce dalších.

Mnoho médií zároveň informovalo, že ve věznicích a internačních táborech v regionu dochází k fyzickému a psychickému mučení. Čína také čelí obvinění, že provádí nucené sterilizace, interrupce a přemisťuje populace s cílem snížit porodnost a hustotu obyvatelstva. Peking také čelí nařčení z perzekuce náboženských lídrů s cílem zničit místní náboženské a kulturní tradice.

Čína dlouhodobě kritiku své politiky vůči Ujgurům odmítá. Podle Pekingu je účast v táborech dobrovolná, Ujgurové se v nich účastní rekvalifikace a školení, která mají bojovat proti radikálnímu islámu.

Zpráva AI však uvádí, že hromadné zadržování nelze rozumně vysvětlit bojem proti terorismu. Podle ní čínské úřady cílí na menšiny v Sin-ťiangu jako na celek na základě jejich náboženského vyznání a etnického původu a snaží se vymýtit víru tamních muslimů a jejich kulturní tradice.