Čína testuje na Ujgurech kamerový software, který rozeznává emoce, tvrdí BBC

Čínské úřady zkouší na Ujgurech v provincii Sin-ťiang kamerový systém se softwarem, který má za cíl odhalit emocionální stav pozorovaných. Informoval o tom server BBC s odkazem na nejmenovaného programátora. Čína dlouhodobě čelí kritice za svůj přístup k většinově muslimským Ujgurům. Místní úřady tvrdí, že zevrubné sledování místních obyvatel je nutné z bezpečnostních důvodů.

Čínský programátor ukázal BBC fotografii pěti lidí, na kterých tamní úřady údajně nový systém zkoušely. „Čínská vláda využívá Ujgury jako pokusné subjekty pro různé experimenty, a to způsoby, jakými jsou používány krysy v laboratořích,“ řekl o projektu, který pomáhal instalovat.

„Umístili jsme kamery tři metry od subjektů. Je to podobné detektoru lži, ale s mnohem pokročilejší technologií,“ podotkl zdroj BBC s tím, že testovaní Ujgurové seděli na výslechových židlích v policejních stanicích. Měli přitom svázané ruce a nohy.

Systém podle něho snímá obličej vyslýchaných, z pohybů ve tváři přitom dokáže vyčíst jejich emocionální rozpoložení. Policistům následně poskytne barevný koláčový graf, červená barva na něm například ukazuje negativní či úzkostlivé rozpoložení. Úřady podle programátora chtějí software používat pro posouzení případných podezřelých ve fázi, kdy proti nim ještě nemají žádné důkazy.

Západní země kritizují Čínu za přístup k Ujgurům

Čínská ambasáda v Londýně na otázku BBC ohledně používání nového nástroje neodpověděla. „V Sin-ťiangu jsou plně garantována politická, ekonomická a sociální práva nebo svoboda náboženského vyznání všem etnickým skupinám,“ uvedla pouze.

„Je to šokující. Nejde jen o to, že redukujete lidi na koláčový graf, jsou to lidé, kteří jsou ve vysoce donucovacích podmínkách pod obrovských tlakem. Jsou pochopitelně nervózní a to je bráno jako náznak viny, což je podle mého názoru velice problematické,“ řekla po zhlédnutí materiálů ředitelka organizace Human Right Watch pro oblast Číny Sophie Richardsonová.

Oblast, kde žijí Ujgurové
Zdroj: ČT24

Ujgurové v Sin-ťiangu jsou podle řady expertů a aktivistů neustále sledováni čínskou vládou za použití vyspělých technologií. Na mnoha místech byly instalovány kamery schopné rozeznávat obličeje. Obyvatelé u sebe také musí mít neustále chytré mobilní telefony s vládní aplikací, jež umožňuje sledovat jejich pohyby a komunikaci.

Objevila se také řada svědectví a indicií, že čínské úřady Ujgury a příslušníky dalších menšin zadržují v masových internačních táborech, kde je podrobují „převýchově“. Čína zařízení nazývá vzdělávacími středisky. Washington postup hodnotí jako genocidu a zástupce americké diplomacie nedávno celý Sin-ťiang označil za vězení pod širým nebem.