Cílem je vysvětlit situaci druhé straně, říká ukrajinský youtuber Zolkin, který vede rozhovory s ruskými zajatci

Rozhovor s Volodymyrem Zolkinem, autorem rozhovorů se zajatými ruskými vojáky (zdroj: ČT24)

Ukrajinec Volodymyr Zolkin zveřejňuje na svém kanále na YouTube rozhovory s ruskými válečnými zajatci. V interview se zpravodajem ČT Michalem Kubalem v Kyjevě přiblížil, že cílem jeho aktivity je vysvětlit situaci druhé straně. Také uvedl, že veškeré rozhovory s vojáky protistrany jsou zcela dobrovolné.

Zolkin začal s natáčením videí okamžitě po ruské invazi. Volal v nich příbuzným vojáků, kteří vtrhli na Ukrajinu. „Pochopil jsem, že je to jediný způsob, jak jim aspoň něco vysvětlit. Oni mají problém s porozuměním, ale aspoň nějaké informace se k nim daly dostat touto cestou,“ sdělil.

Pak se obrátil na své přátele, zda by nemohl dělat rozhovory se zajatými Rusy, kteří budou volat domů – že by jim také položil nějakou otázku. „Když jsem jim volal já sám, tak si mysleli, že jsem někdo ze zvláštních služeb nebo propagandista,“ uvádí. Se zajatci dělá rozhovory od března.

Cílem videí je prý vysvětlit situaci druhé straně. Zajatce prý mluvit nenutí. „Chtěl bych zdůraznit, že všechny rozhovory jsou zcela dobrovolné,“ uvedl s tím, že má hodiny materiálů, které nepoužil.

Ruské vojáky Zolkin rozděluje na několik „hord“ – prvních 200 tisíc byli vojáci, které ruští velitelé poslali „na cvičení“, přičemž jim sdělili, že vláda v Kyjevě o nich ví a bude je vítat „chlebem a solí“. „Oni si mysleli, že pokud tam vtrhnou lidé ze šesti směrů, nikdo se nebude chtít bránit a nebude mít čím, ale všechno bylo jinak,“ podotkl. Dalším druhem ruských vojáků jsou prý takoví muži, kteří jsou v armádě kvůli tomu, že po dobu takové služby za ně ruský stát platí hypotéku. Po náboru vězňů pak podle Zolkina začala částečná mobilizace.