Cestující z Británie musí mít test na covid. ČSA uskutečnily speciální let z Londýna do Prahy

Od středečního poledne se je možné vrátit letecky z Británie do České republiky. Cestující musí před nástupem do letadla předložit negativní antigenní nebo PCR test provedený v Británii. Po příletu dál platí domácí karanténa, druhý test mohou lidé absolvovat nejdříve po pěti dnech. ČSA vypravily pro uvázlé Čechy ve středu speciální let, který v Praze přistál ve středu před 23:00. Ministerstvo dopravy také udělí výjimky uvázlým řidičům kamionů, aby se mohli vrátit co nejrychleji.

Česká republika zastavila lety z Británie od pondělního poledne. Lety rušily i další evropské státy kvůli nové mutaci koronaviru, která byla zjištěna na jihu Anglie a podle expertů se může šířit rychleji než ostatní kmeny. Už od neděle musí lidé přijíždějící z Británie do Česka nastoupit do povinné domácí karantény.

Podmínku předložení testu podle Petříčka zavedla v noci také Francie pro pozemní cesty přes kanál La Manche. „Chceme, aby Francie umožnila průjezd přes své území, zejména pro řidiče kamionů,“ uvedl ministr. 

Lidé, kteří strávili v Británii alespoň 24 hodin, po návratu povinně nastupují do karantény. Týká se všech cestujících, kteří přicestovali z Británie do Česka od nedělních 15:30. Pátý až sedmý den po příjezdu podstoupí test na nemoc covid-19. Když bude test negativní, karanténa jim skončí. V opačném případě bude domácí izolace trvat deset dní.  

Kvůli zpřísněným koronavirovým opatřením stály od pondělí na hranicích s Británií stovky českých kamionů. Ztráty dopravci odhadují v řádu milionů korun. Řidiči se patrně nedostanou domů na Vánoce, v těchto hodinách by sice mělo začít testování řidičů, ale bude nějakou dobu trvat. „Naděje na Vánoce doma je spíš teoretická a určitě to všichni nestihnou,“ řekl mluvčí Česmadu Martin Felix.

Ministerstvo dopravy podle mluvčího Františka Jemelky udělí výjimky na velké týdenní přestávky, které by mohly bránit dojezdu domů, když už jsou řidiči nedaleko. „Aby neuvázli třeba na německo-českých hranicích z důvodu odpočinku v autě či týdenního odpočinku a mohli dojet domů co nejdříve na svátky, dáme výjimku pro tyto případy, která bude platit mezi 24. prosincem a 23. lednem,“ uvedl mluvčí.

Řidiči podle něj samozřejmě dál musí dbát na bezpečnost a dodržovat i tak například bezpečnostní přestávky. „Hodně řidičů teď spalo ve frontách v kabinách, neměl by to tedy být problém. V případě dalších komplikací můžou řidiči týdenní odpočinek posunout. Poslední opatření je umožnění neustálého čerpání zkráceného odpočinku, to je devíti hodin namísto 11,“ uvedl Jemelka.