Čeští chirurgové pomáhali na Ukrajině s popáleninami. Odoperovali desítky hodin

Události: Čeští chirurgové pomáhali zraněným na Ukrajině s léčbou popálenin (zdroj: ČT24)

Specialisté na popáleniny z brněnské fakultní nemocnice týden působili ve Lvově na Ukrajině. Operovali desítky hodin. Podobná zranění má ve válce na svědomí hlavně výbuch munice. České lékaře vysílá do zahraničí program Medevac, který spadá pod resort vnitra.

Chirurg Břetislav Lipový v brněnské fakultní nemocnici léčí popáleniny. Ty jsou časté i na Ukrajině, kde je způsobuje zejména výbuch munice. Lékař se tak rozhodl vydat tam, kde ho je třeba. „Předpokládali jsme, že to bude tak deset dvacet pacientů, kteří budou vyžadovat naši péči, nicméně ve výsledku to bylo přes pět desítek pacientů včetně těch nejnáročnějších mikrochirurgických rekonstrukcí,“ říká Lipový k situaci na Ukrajině.

Čtyřčlenný lékařský tým pod Lipového vedením tvořili specialisté z kliniky popálenin a plastické chirurgie. Během týdenní mise, na kterou vyrazili minulé pondělí, nakonec na tamních sálech odoperovali přes osmdesát hodin. „Tyto aktivity pro naše lékaře znamenají zvyšování erudice a zkušeností z prostředí a z případů, které se v běžném životě v České republice nevyskytují,“ podotkl ředitel brněnské fakultní nemocnice Ivo Rovný.

Na svém kontě má nemocnice z minulosti hned několik misí po celém světě a není jediná. Vysílání českých lékařů spadá pod program Medevac, který řídí ministerstvo vnitra a letos pomáhá už třicátým rokem. „Před pár měsíci byli třeba oftalmologové v Ománu, předtím byli zase jiní doktoři v Senegalu a v Ghaně. Program spolupracuje s devíti českými nemocnicemi,“ sdělil mluvčí resortu Ondřej Krátoška. Specialisté z Brna by se na Ukrajinu měli vrátit ještě letos.