Česká turistka zemřela v Řecku na pláži. Na sanitku čekala necelou hodinu, tvrdí tisk

Česká turistka zkolabovala a zemřela na pláži na řeckém ostrově Thasos poté, co čekala zhruba 50 minut na příjezd záchranky. Píše o tom řecký tisk. Úmrtí vyvolalo kritiku odborů i levicové opozice, podle které za špatné fungování záchranné služby mohou škrty ve zdravotnictví. Na celém ostrově, který je v létě vyhledávanou turistickou destinací, je podle tisku v provozu jen jedna sanitka.

Česká turistka ve věku pětačtyřicet až padesát let zkolabovala na pláži ostrova Thasos krátce poté, co si šla zaplavat do moře. Podle stanice CNN Greece se ji snažila oživit čtveřice rumunských turistů. Sanitka přijela na místo 51 minut po zavolání, protože zasahovala na jiném místě na ostrově a musela ujet 30 kilometrů.

Proti nedostatkům ve zdravotnické službě na ostrově protestovali po úmrtí turistky zástupci zaměstnanců ve zdravotnictví i krajně levicová strana Syriza.

„Na ostrově jsou čtyři sanitky, z nichž je v provozu jen jedna kvůli nedostatku personálu,“ uvedl zástupce zaměstnanců záchranné služby Kostas Tsitsilikakis. Podle něj odbory minulý týden jednaly s vedením ostrova, aby navýšilo počet záchranářů, a zprovoznilo tak alespoň jednu další sanitku. Ostrov má rozlohu 380 kilometrů čtverečních a trvale na něm žije asi 13 tisíc obyvatel.