Čaputová jmenuje novou slovenskou vládu ve čtvrtek, zatím bez ministra sociálních věcí

Novou slovenskou vládu v čele s dosavadním ministrem financí Eduardem Hegerem (OĽaNO) jmenuje prezidentka Zuzana Čaputová ve čtvrtek dopoledne. Sdělil to mluvčí hlavy státu Martin Strižinec. Kabinet složily čtyři dosavadní vládní strany po dohodě na urovnání krize v koalici, jejíž součástí byla demise premiéra Igora Matoviče (OĽaNO).

V nové vládě, jejímž složením Čaputová v úterý pověřila Hegera, by měla pokračovat většina ministrů Matovičova kabinetu. Jmenován zatím nebude ministr sociálních věcí, původní nominaci jedno z vládních hnutí Sme rodina podle Strižince ještě přehodnocuje.

Na zmíněnou funkci byl nejprve navržen donedávna poslanec parlamentu Jozef Hlinka, který působil ve sněmovně jako náhradník za již bývalého ministra sociálních věcí Milana Krajniaka. Krajniak podobně jako dalších pět ministrů Matovičova kabinetu podal v době vládní krize demisi a následně se ujal poslaneckého mandátu, který jako ministr nemohl podle ústavy vykonávat.

Končící premiér Matovič byl do čela vlády jmenován loni v březnu po přesvědčivém vítězství svého hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) v parlamentních volbách. Po nich OĽaNO obsadilo ve vládě polovinu křesel.

Část koalice během nedávné téměř měsíc trvající vládní krize ale požadovala Matovičovu rezignaci. Například liberální strana Sloboda a solidarita (SaS) tvrdila, že Matovič není i kvůli konfrontačnímu stylu politiky osobnostně, komunikačně ani manažersky s to vést zemi.

Heger chce pokračovat ve stávajícím vládním programu

Očekává se, že Matovič bude v nové vládě ministrem financí. K výměně by mělo dojít i na pozici ministra zdravotnictví. Hegerova vláda bude muset do třiceti dnů od jmenování požádat sněmovnu o vyslovení důvěry. Čtyřčlenná koalice má v parlamentu pohodlnou většinu.

Nastupující premiér Heger řekl, že jeho kabinet bude pokračovat v programovém prohlášení končícího kabinetu, z textu dokumentu by ale měly být vyřazené již splněné body. Matovičova vláda už například prosazením změny ústavy položila základ reformy soudnictví.