Byl to bezprecedentní požár, hájí se šéfka londýnských hasičů po kritice zásahu u Grenfell Tower

Šéfka londýnských hasičů hájila postup svých podřízených při tragickém požáru věžového domu Grenfell Tower po zveřejnění kritických závěrů vyšetřování této události z června 2017. V domě na východě britské metropole tehdy přišlo o život 72 lidí a podle nové zprávy by při lepší připravenosti požárníků bylo obětí méně. Podle šéfky hasičského sboru Dany Cottonové ale její podřízení čelili zcela bezprecedentní situaci.

Autoři zprávy o okolnostech požáru uvedli, že připravenost na incident typu neštěstí v Grenfell Tower byla „silně neadekvátní“, za „významný nedostatek“ označili absenci plánu pro evakuaci 24patrového výškového objektu.

Poté, co budova v noci na 14. června 2017 začala hořet, hasiči a operátoři tísňové linky skoro dvě hodiny znepokojeným obyvatelům říkali, aby zůstali ve svých bytech. Evakuace prý byla nařízena příliš pozdě.

„Byl to bezprecedentní požár obytného domu, způsobený závažnými mezerami v protipožárních opatřeních objektu, které vytvořily neřešitelné podmínky, do jakých se obyvatelé a krizové složky už nikdy nesmí dostat,“ reagovala v prohlášení Cottonová.

Nad celou událostí vyjádřila „nejhlubší zármutek“, zároveň považuje za zklamání kritiku mířící na „jednotlivé pracovníky“ hasičského sboru.

Reforma pravidel pro bezpečnost budov

Zpráva o požáru konkrétně kritizuje komisařku Cottonovou za „pozoruhodnou necitlivost“, které se dopustila starším výrokem, že by na postupu z osudné noci nic neměnila.

Deník Evening Standard připomíná i její další kontroverzní vyjádření, když v rámci vyšetřování naznačila, že připravovat se na požár Grenfell Tower by bylo jako připravovat se na přistání raketoplánu na jednom z londýnských mrakodrapů.

V reakci na závěry vyšetřování šéfka hasičů vyzvala k rozsáhlé reformě celostátních regulací týkajících se bezpečnosti budov. Mnohá doporučení jsou prý vítaná a celá analýza bude „pečlivě a plně zvážena“.

Šéf vyšetřování Martin Moore-Bick potvrdil, že ústřední roli v tragédii z předloňského června sehrálo hořlavé opláštění z hliníku s polyetylenovou výplní, kterým byl věžový dům obložen v roce 2016. Plameny se kvůli tomuto prvku rychle rozšířily po celé výšce domu, poté co je zažehla elektrická závada v lednici v bytě ve čtvrtém patře.

Důkazy podle zprávy svědčí o tom, že vnější zdi neodpovídaly stavebním regulacím. Byly v nich svislé dutiny, které umožnily plamenům šplhat ke střeše budovy, píše agentura Reuters.

Další dva roky vyšetřování

Závěry nepřipisují nikomu odpovědnost za rozhodnutí opatřit Grenfell Tower nebezpečným obkladem. Moore-Bick však uvedl, že tato otázka bude stěžejním bodem druhé fáze vyšetřování, která už započala a měla by trvat kolem dvou let.

Zároveň stále běží kriminální vyšetřování, policie ale avizovala, že žádné rozhodnutí ohledně obvinění nepadne, dokud neskončí proces „veřejného“ zkoumání.