Dům v Londýně vzplál od lednice. Její výrobce Hotpoint vyzval: Kdo má tento typ, ozvěte se

Události: Tragický požár věžáku způsobila vadná lednice (zdroj: ČT24)

Tragický požár výškového obytného domu v Londýně z minulého týdne začal kvůli ledničce. Informovala o tom britská policie, podle které nebyl oheň založen úmyslně. Výrobce lednice, firma Hotpoint, už vyzvala zákazníky, kteří doma mají stejný typ lednice, aby ji kontaktovali. V pátek večer pak britské úřady zahájily preventivní evakuaci tisíců lidí z pěti výškových domů na severu Londýna, u nichž bylo zjištěno stejné hořlavé obložení jako u vyhořelého domu. Vyklízeno je na londýnském předměstí Camden na 800 bytů.

Policie potvrdila dřívější informace médií, podle kterých požár způsobila vadná lednice. Šlo o lednici s mrazákem typu FF175BP, kterou vyrábí firma Hotpoint. Tento typ nebyl v minulosti označen za závadný a firma jej nestáhla z oběhu. Policie ve spolupráci s výrobcem spotřebičů provádí další testy.

Lednice se sice už téměř osm let neprodává, Britové jich ale stále mohou mít doma více než 60 tisíc. Hotpoint zákazníky na svém webu vyzývá, aby modely s dvěma sériovými čísly (FF175BP a FF175BG) okamžitě hlásili. O prodeji v Česku nemá firma záznamy.

„Máme nyní odborné důkazy, že oheň nebyl založený úmyslně,“ uvedla zástupkyně policie Fiona McCormacková. Také znovu vyzvala, aby se policii přihlásili všichni, kdo v době tragédie byli v budově, ať už z jakýchkoliv důvodů. „Naší prioritou je dozvědět se, kdo byl v Grenfell Tower. Nezajímají nás důvody lidí, proč tam byli,“ dodala.

K evakuaci dalších domů na londýnském předměstí Camden úřady přistoupily po bezpečnostní kontrole budov. Po ní sdělily, že nejsou schopny ručit za bezpečnost jejich obyvatel. Evakuovaní se stěhují do ubytovacího střediska a další místa se shánějí v hotelech v okolí. Vystěhování má trvat tři až čtyři týdny, během nichž má být obložení odstraněno a mají být uvedena do pořádku všechna další nezbytná protipožární opatření.

Tragický požár budovy Grenfell Tower v londýnské čtvrti Kensington si vyžádal přinejmenším 79 obětí. Od oznámení poslední bilance policii nikdo nenahlásil další pohřešované. Policisté se ale stále obávají, že nemají „úplný obrázek“ o rozsahu tragédie.

Mezi obviněními z trestných činů, které by policie mohla v souvislosti s požárem vznést, by mohlo být i neúmyslné zabití, dodala McCormacková. Plameny zachvátily 24podlažní budovu Grenfell Tower, ve které bylo 120 sociálních bytů.  

Většina lidí v nejvyšších patrech domu nepřežila

Jeden z přeživších deníku The Sun popsal, jak s rodinou z domu prchali. „V momentě, kdy jsme otevřeli dveře, zachvátil nás dým. Neměli jsme však na výběr, jelikož plameny začaly šlehat skrze okna,“ popsal.

Rodina musela sejít z 21. patra, přičemž neviděla nic před sebou. „Spolu s malými dcerami a mou těhotnou ženou, která je v sedmém měsíci, jsme museli po cestě překračovat těla,“ dodal zachráněný. Většina lidí v nejvyšších patrech domu ale nepřežila. Teplota v budově překročila při požáru tisíc stupňů Celsia. 

Přeživší dostanou nové byty v luxusním komplexu

Britská premiérka Theresa Mayová čelila po požáru kritice, později se za pomalou reakci úřadu omluvila. Lidem, kteří přišli při tragédii o střechu nad hlavou, chce vláda nabídnout byty ve zcela novém luxusním komplexu Kensington Row. Leží v srdci čtvrti Kensington a nabízí 68 jednopokojových a dvoupokojových bytů. Podle BBC jde o nové sociální bydlení, ceny bytů tam začínají na 1,5 milionu liber (45 milionů Kč).

Vůdce labouristické opozice Jeremy Corbyn prohlásil, že přeživší obyvatelé domu požadují odpovědi, a konzervativní vládu mimo jiné vyzval k uvolnění peněz na instalaci protipožárních systémů do věžových domů.

Britské úřady v souvislosti s požárem identifikovaly jenom na území Anglie 600 výškových budov, jejichž obložení je podobné tomu v Grenfell Tower. Zkoušky zatím prokázaly, že hořlavý materiál byl použit v obložení jedenácti z nich.