Požár výškového domu v Londýně byl uhašen. Počet obětí stále roste

Události: Hasiči zlikvidovali požár londýnského domu (zdroj: ČT24)

Požár výškového bytového domu v Londýně je uhašen. Oznámila to mluvčí londýnských hasičů Dany Cottonová. Hasiči nyní budovu prohledávají, což má trvat ještě týdny. Neočekávají ale, že by ještě našli někoho živého, řekla Cottonová televizní stanici Sky News. Zatím bylo potvrzeno sedmnáct obětí. Britská premiérka Theresa Mayová nařídila, aby byl požár důkladně vyšetřen.

Existují vážné obavy, že počet obětí ještě podstatně vzroste.
Ivan Kytka
Spolupracovník ČT

Cottonová zopakovala, že je příliš brzy na to určit příčiny požáru. Zároveň dodala, že úřady zatím přesně nevědí, kolik lidí zahynulo při požáru, který budovu o 24 podlažích zachvátil v noci z úterý na středu.

Přitom je téměř jisté, že zdaleka nejde o konečný počet. Středeční údaj o 12 mrtvých vzrostl aktuálně na počet sedmnácti obětí. Více než 70 lidí bylo ošetřeno v londýnských nemocnicích. Stav osmnácti zraněných je kritický. Desítky lidí se pohřešují. V obecních bytech žilo podle britských médií 400 až 600 lidí z převážně sociálně slabších vrstev.

Šéf londýnské policie Stuart Cundy řekl, že prohledávání zdevastované budovy potrvá měsíce a je možné, že některé oběti požáru nebude možné nikdy identifikovat. Vyjádřil zároveň přání, aby číslo obětí na životech nakonec nebylo trojmístné. „Chci doufat, že nepůjde o trojmístné údaje,“ odpověděl na dotaz novinářů.

Londýnští hasiči už zběžně prohledali všechna poschodí, ale zejména nejvyšší patra, která nejsou považována za bezpečná, vyžadují důkladnější prohledání. Podle Cottonové nejsou bezpečné ani okraje budovy. K prohledání obtížně přístupných míst hasiči podle BBC využívají dronů.

Nebýt ramadánu a pomoci muslimů, byl by počet obětí podstatně větší

Řada aktérů tragické události zdůrazňuje, že následky mohly být ještě fatálnější, nebýt toho, že část obyvatel Grenfell Tower byla v brzkou ranní hodinu vzhůru. „Požár propuknul, když se každý z muslimů chystal mít poslední jídlo (tzv. suhúr) před začátkem půstu,“ popsal v rozhovoru pro Sky News Ahmed Chellat, který bydlí blízko věžáku a je příbuzným jedné z nezvěstných osob.  

Ivan Kytka: Okamžitá akce hasičů je u konce (zdroj: ČT24)

Redaktorce Huffington Post potvrdilo několik ze zachráněných nájemníků, že se o ohni nedozvěděli skrze požární čidla a alarmy (ty totiž nefungovaly), ale díky muslimským chlapcům. „Běhali byt od bytu a zvonili a klepali na dveře. Nebýt jejich pomoci, bylo by mnohem více mrtvých,“ poznamenal očitý svědek požáru.

„Potřebujeme vědět, co se stalo. Potřebujeme znát vysvětlení,“ řekla ve čtvrtek premiérka Mayová. „Dlužíme to rodinám, lidem, kteří přišli o své nejbližší a o svůj domov, kde žili,“ řekla dále. „Proto nařizuji plné veřejné vyšetřování, abychom dostali odpovědi na otázky a zjistili, co přesně se stalo,“ dodala ministerská předsedkyně.

Mayová místo tragédie dopoledne navštívila a hovořila se záchranáři a policisty. Po ní tak učinil i šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn, který se setkal mimo jiné s dobrovolníky, kteří pomáhají obětem. Slíbil, že se zasadí o prošetření tragédie, neboť „pravda musí vyjít najevo a také najevo vyjde“.

Předmětem vyšetřování by mohly být například otázky, které se týkají dodržení protipožárních předpisů v domě, který nedávno prošel rekonstrukcí. Podle BBC by součástí vyšetřování měla být „veřejná svědectví“ před soudcem, která bude „nesnadné poslouchat“.