Při požáru bytového domu v Londýně zemřelo nejméně dvanáct lidí

Události: Požár v Londýně má nejméně 12 obětí, další lidé se pohřešují (zdroj: ČT24)

Nejméně dvanáct mrtvých a více než 70 zraněných si vyžádal požár, který v noci na středu z dosud nezjištěných příčin zachvátil 24podlažní obytnou budovu v západní části Londýna. Úřady předpokládají, že počet obětí ještě poroste. Na místě zasahovalo na 200 hasičů a desítky zdravotníků. Hasiči mají být na místě ještě nejméně do rána. Expert kontrolující stabilitu vyhořelé budovy konstatoval, že nehrozí zhroucení budovy.

Hasiči prohledali již téměř celou hořící výškovou budovu, dosud se podařilo vyprostit 65 živých obyvatel domu, řekl člen vedení londýnského hasičského sboru Steve Apter, podle něhož oheň dosud přetrvává na těžko přístupných místech.

„S požárem stále bojujeme, ale mohu potvrdit, že hasiči díky své profesionalitě a odvaze již dokázali prohledat téměř celou budovu,“ prohlásil Apter s tím, že se dostali i do nejvyššího patra.

Z celkového počtu asi 200 zasahujících hasičů jich uvnitř budovy vzhledem k riziku zvýšenému poškozením plynového potrubí pracuje pouze omezené množství. Apter předpokládá, že se budou s požárem a jeho následky potýkat nejméně do rána.

Požár zasáhl celou čtyřiadvacetipatrovou stavbu, z oken šlehaly plameny. „Hoří od druhého až po nejvyšší patro,“ uvedli v ranních hodinách hasiči na Twitteru. Požár byl v noci viditelný ze vzdálenosti několika kilometrů. Podle britských médií propukl ve čtvrtém poschodí budovy na Latimer Road nedaleko čtvrti Notting Hill a během patnácti minut se rozšířil do ostatních částí objektu. 

Mnoha obyvatelům se podařilo uniknout nouzovými východy. Do nemocnic bylo převezeno 68 lidí, dalších deset přišlo samo. Stav osmnácti zraněných je kritický. Londýnská policie uvedla, že zemřelo nejméně dvanáct lidí, s tím, že bilance počtu mrtvých zřejmě ještě poroste. Úřady pohřešují nespecifikované množství lidí.

Podle svědků v domě zůstali někteří lidé uvězněni

Bulvární deník Daily Mail na svém webu napsal, že lidé z oken volali o pomoc a že někteří obyvatelé se snažili z bytů dostat s pomocí improvizovaných lan spletených z prostěradel. Reportérka Guardianu na Twitteru zveřejnila video, ve kterém lidé volají na muže, který je stále uvnitř budovy.

Očití svědci zahlédli v horní části budovy světla, patrně z mobilních telefonů či baterek, uvedla stanice BBC. „Bylo žalostné, když jsem viděl blikat baterku nahoře (v hořící budově), odkud se zjevně nemohou dostat ven,“ řekl televizní moderátor George Clare.

Jody Martin vylíčil, že utíkal k domu ve snaze pomoci a že křičel na lidi, aby vyšli ven, ale zevnitř se ozývalo volání, že uvízli v chodbách plných kouře. „Slyšel jsem lidi křičet o pomoc,“ poznamenal další svědek. „Vypadá to velice špatně, velice, velice špatně. Nikdy jsem nic takového neviděl,“ vylíčil Tim Downie.

Podle statika hrozí zřícení budovy

„Viděli jsme padat trosky z budovy, slyšeli exploze, slyšeli zvuky tříštícího se skla,“ uvedl zpravodaj BBC s tím, že se policie snaží držet lidi mimo okolí požáru. Okolí budovy uzavřela a obyvatele okolních domů vyzvala k evakuaci. Nebezpečí představují mimo jiné trosky padající z hořícího objektu. Navíc panují obavy, že by se celá stavba mohla zřítit.

„Je velice pravděpodobné, že se ta budova zřítí. Budova je rozpálená, začne chladnout a v této fázi se může zřítit,“ uvedl ve vysílání ČT24 statik Jaroslav Vácha. Podle zástupkyně hasičů je ale budova stabilní.

Podle zpravodaje ČRo v Londýně Jiřího Hoška byla uzavřena celá jedna linka metra a silnice A40. Zavřená je také nejméně jedna škola v blízkosti budovy. Britská policie vyzvala všechny občany, aby se této oblasti severozápadně od Hyde Parku vyhnuli.

Starosta vyhlásil lokální ohrožení

Hořet začalo zhruba hodinu po půlnoci místního času (02:00 našeho času). Londýnský starosta Sadiq Khan požár označil za vážnou událost a vyhlásil situaci lokálního ohrožení, což dává policistům a záchranářům větší pravomoci při zásahu, uvedl zpravodaj ČT Ivan Kytka. Připustil, že požár vyvolal otázky, které budou muset být zodpovězeny.

TK starosty Londýna Sadiqa Khana a záchranářů (zdroj: ČT24)

Obyvatelé upozorňovali na porušování bezpečnostních předpisů při rekonstrukci

Příčina požáru není známá, dům ovšem v letech 2014 až 2016 prošel rekonstrukcí. Jeho obyvatelé během ní několikrát hlasitě upozorňovali na porušování bezpečnostních předpisů včetně těch požárních, uvedl Kytka. Stavební firma, která nedávnou rekonstrukci prováděla, ale podle agentury AP ujistila, že dodržela všechny požadované kontroly, požární předpisy a bezpečnostní standardy.

Tady zřejmě byla fasáda dutá, to je moderní způsob dosažení vysokého komfortu v interiéru. Čili zřejmě byla dvoustěnná (double-skin) a právě ve vrstvě mezi plášti se zřejmě tak rychle šířil oheň. Protože je zcela neobvyklé, aby najednou hořelo v několika bytech. To není zatím nějak dokumentováno. V administrativních budovách putující požár modelujeme a známe takové případy, ale v bytových domech to je velmi tragická událost.
profesor František Wald
vedoucí katedry ocelových a dřevěných konstrukcí, Fakulta stavební, ČVUT v Praze

Dům se jmenuje Grenfell Tower a byl postaven v roce 1974. Patří obecnímu úřadu pro správní obvody Kensington a Chelsea. Podle místních úřadů v sociálních bytech žilo 125 rodin.

Kvůli tragickému požáru se ve středu neočekává podpis dohody o podpoře britské menšinové vlády. BBC to oznámily zdroje ze severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), která vyjednává s Konzervativní stranou premiérky Theresy Mayové o podpoře jejího menšinového kabinetu.