Mayová se omluvila za pomalou reakci úřadů na londýnský požár

Britská premiérka Theresa Mayová se omluvila za pomalou reakci úřadů po požáru bytového domu v Londýně, který si vyžádal nejméně 79 obětí na životech. Ministerská předsedkyně svou omluvu vyslovila při debatě po tradičním královnině projevu před nově zvoleným parlamentem. Vůdce labouristické opozice Jeremy Corbyn prohlásil, že přeživší obyvatelé domu požadují odpovědi, a konzervativní vládu mimo jiné vyzval k uvolnění peněz na instalaci protipožárních systémů do věžových domů.

Požár věžového bytového domu se sociálními byty se týden po tragédii stal jedním z aktuálních témat, která se dostala na přetřes při tradiční parlamentní debatě, jejímiž hlavními body bývají programové priority vlády na příští roky.

Grenfell Tower po mohutném požáru
Zdroj: Reuters/Hannah McKay

Mayová při této příležitosti připustila, že podpora rodin postižených požárem v prvních hodinách „nebyla dobrá“ a že šlo o selhání státu na místní i celostátní úrovni. „Jako premiérka se za toto selhání omlouvám a jako premiérka jsem převzala odpovědnost za to, že učiníme vše, co můžeme, abychom to napravili,“ prohlásila šéfka vlády. Mimo jiné řekla, že by mohla být zřízena nová operační skupina pro reakce na katastrofy. Pomáhala by místním úřadům při zvládání pohrom.

Corbyn vyzval k uvolnění peněz, které by mohly radnice použít na instalaci protipožárních systémů do podobných budov. Vyzval také k větší podpoře hasičů a k prověření bezpečnosti výškových domů. Požár Grenfell Tower podle něj ukazuje, co se stane, když jsou veřejné služby „ohlodány až na kost“. Opoziční předák přitom zdůraznil, že „naléhavé ujištění“ potřebují obyvatelé věžových domů po celé zemi.

Náhradní bydlení v Kensington Row

Lidem, kteří přišli o střechu nad hlavou při zmiňovaném požáru, chce vláda nabídnout byty ve zcela novém luxusním komplexu Kensington Row. Leží v srdci čtvrti Kensington a nabízí 68 jednopokojových a dvoupokojových bytů. Podle BBC jde o nové sociální bydlení, ceny bytů tam začínají na 1,5 milionu liber (45 milionů Kč).

Britská vláda a místní úřady uvedly, že se našly dodatečné veřejné prostředky na rychlé vybavení bytů. Úřady očekávají, že „tyto nové nemovitosti budou nabídnuty jako jedna z možností trvalého poskytnutí nového ubytování obyvatel z Grenfell Tower“.

Komplex nabízí nepřetržitou domovní službu nebo kino, informuje na svém webu developerská společnost St Edward's.

  • Nedávné neštěstí vyvolalo i vlnu solidarity mezi běžnými obyvateli Británie i celebritami. Známí hudebníci včetně hiphopera Stormzyho, Robbieho Williamse, Leony Lewisové, Jamese Blunta nebo rockové kapely The Who natočili společnou coververzi slavné písně Bridge Over Troubled Water dvojice Simon & Garfunkel, včetně videoklipu. Veškerý výtěžek z prodeje songu, jehož vznik inicioval porotce písňových soutěží Simon Cowell, má být věnován lidem zasaženým požárem.