Požárními testy v Anglii neprošla žádná ze 120 dosud prověřovaných budov

Protipožární prověrkou neprošel v Anglii žádný ze 120 věžáků (zdroj: ČT24)

Požárními testy v Anglii neprošlo už 120 výškových domů, tedy žádná z dosud prověřovaných budov. Oznámila to britská premiérka Theresa Mayová. Jde podle ní o rozsáhlý problém, který je výsledkem situace, kdy se desítky let budovy obkládaly materiály, jež nejsou v souladu s předpisy. Policie v úterý zvýšila předpokládaný počet obětí požáru výškové budovy Grenfell Tower na osmdesát.

Budovy jsou z hlediska požární bezpečnosti prověřovány v rámci rozsáhlé kontroly nařízené po tragickém požáru věžového bytového domu Grenfell Tower v Londýně. Při tragédii ze 14. června zahynulo podle prohlášení policie nejméně 80 lidí.

Podle policejní mluvčí Fiony McCormackové bude ale trvat několik měsíců, než se podaří počet obětí tragédie stanovit s naprostou přesností. Policie se domnívá, že ve 23 ze 129 sociálních bytů v Grenfell Tower nepřežil nikdo. S vyšetřováním neštěstí podle McCormackové pomáhá policistům zhruba šest desítek firem.

Mayová se dostala do ostrého sporu s šéfem opozičních labouristů Jeremym Corbynem, který prohlásil, že požár by měl být pro vládu „budíčkem“.

„Jak vidíme na počtu budov, jejichž obložení neuspělo v testech hořlavosti, jde o mnohem širší problém,“ namítla Mayová. „Jde o problém, který trval mnoho let, desetiletí, pokud jde o opláštění, které bylo instalováno na budovy. Jsou zde závažné otázky, například jak se to stalo, proč se to stalo a jak můžeme zajistit, aby se to nestalo v budoucnu,“ řekla ministerská předsedkyně.

Mayová slíbila, že brzy jmenuje soudce, který povede už dříve ohlášené veřejné vyšetřování neštěstí.

Pro přeživší oběti tragédie úřady našly 282 míst pro dočasné ubytování. Zatím prověřily potřeby 132 rodin a 65 z nich už dočasné ubytování nabídly. Corbyn namítl, že cílů zajištění náhradního ubytování pro oběti požáru zjevně nebylo dosaženo.

Vláda zatím postiženým rodinám poskytla dohromady 1,25 milionu liber (37,2 milionu korun), se kterými mohou naložit podle vlastního uvážení. Další milion uvolní pro místní charitativní organizace či nadace, informovala Mayová.

Výškový dům vzplál od závady na lednici

Tragický požár Grenfell Tower začal kvůli ledničce. Výrobce, firma Hotpoint, vyzvala zákazníky, kteří doma mají stejný typ lednice, aby ji kontaktovali. Lednice se sice už téměř osm let neprodává, Britové jich ale stále mohou mít doma více než 60 tisíc.

Hotpoint zákazníky na svém webu vyzývá, aby modely s dvěma sériovými čísly (FF175BP a FF175BG) okamžitě hlásili. O prodeji v Česku nemá firma záznamy.