Brazílie přestane trestat vězením držení malého množství marihuany

Horizont ČT24: Brazílie povolí držení malého množství marihuany (zdroj: ČT24)

Brazílie se stala další zemí, která se rozhodla dekriminalizovat držení malého množství marihuany pro osobní potřebu. Verdikt uvítají tisíce lidí, kteří stojí před soudy za drobné drogové delikty. Konzumace marihuany, její distribuce a prodej ale zůstávají v jihoamerické zemi dál nezákonné. Brazilská spotřeba narkotik stejně jako ve zbytku světa značně narůstá.

„Většina považuje držení (marihuany) pro osobní spotřebu za čin sice nepovolený, ale zároveň bez trestní povahy,“ oznámil rozhodnutí předseda Nejvyššího federálního soudu Roberto Barroso.

Až dosud měla Brazílie k marihuaně velmi restriktivní přístup, uplatňovaný se stejnou razancí jak proti dealerům, tak i vůči konzumentům.

Tvrdé tresty

Policie zatýkala i ty, u nichž objevila nepatrné množství drogy. Soudy jim pak vyměřovaly nepodmíněné tresty. „Musíme si uvědomit, že konzumenti drog nejsou zločinci. Že jejich chování může být podmíněno nátlakem nebo tíživou sociální situací,“ podotkl právník se specializací na drogové delikty Murilo Barioni.

Rozhodnutí nejvyššího soudu tento pohled reflektuje, ale distribuci marihuany, její prodej i veřejné užívání stále považuje za zločin. „Myslím si, že určitá kontrola existovat musí. Protože jinak by hrozila mnohem větší katastrofa, než jakou tu máme teď,“ souhlasí obyvatel Ria de Janeira Cladio Vinicus.

Drogy na vzestupu

Část brazilských zákonodárců usiluje o nový úplný zákaz držení jakéhokoliv množství jakýchkoli omamných látek – tentokrát zakotvený přímo v ústavě. Změnu už v dubnu podpořila horní komora, jak to dopadne v té dolní, zatím není jasné.

Marihuana a s ní všechny nelegální drogy zažívají novou globální renesanci. Úřad OSN pro drogy a kriminalitu ve své nejnovější zprávě konstatuje, že počet uživatelů drog za poslední dekádu vzrostl na celém světě o plných dvacet procent na celkových 292 milionů.