Bouře Eunice potrápila Anglii i západ Evropy, zabila devět lidí a žene se na Německo

Atlantická bouře Eunice udeřila na západní Evropu s místy rekordními poryvy větru. U jižního pobřeží Anglie dosáhl vítr rychlosti bezmála 200 kilometrů za hodinu. V Anglii zahynuli tři lidé v automobilu, v Irsku jeden muž zemřel při odklízení následků bouře, když na něj spadl strom, a v Nizozemsku zásah padajícími stromy nepřežili čtyři lidé. Jednu oběť má bouře i v Belgii. Vítr způsobil také značné komplikace ve všech druzích dopravy a materiální škody; v Haagu a Londýně strhl část střech místních stadionů. V noci na sobotu očekává hlavní úder orkánu sever Německa.

Bouře dosáhla pevniny v pátek dopoledne na anglickém poloostrově Cornwall. Na jihozápadě Anglie a v jižním Walesu meteorologové již dříve vyhlásili nejvyšší, tedy červený stupeň nebezpečí.

Britský meteorologický úřad uvedl, že na ostrově Wight na jižním pobřeží Anglie naměřili vítr o rychlosti 196 kilometrů v hodině. Předběžně se podle něj jedná o nejsilnější vítr, jaký byl kdy zaznamenán na území Anglie.

„Bouře Eunice přinese ničivé poryvy a mohla by být jednou z nejsilnějších, které v posledních několika letech zasáhly jižní a střední část Spojeného království,“ uvedl hlavní meteorolog britského meteorologického úřadu Frank Saunders. 

Doplnil také, že červená výstražná oblast znamená značné ohrožení života, protože extrémně silný vítr může způsobit poškození staveb a létající trosky.

Bouře ai v Anglii vyžádala dvě oběti. Na severu Londýna zahynula mladá žena v automobilu, na který spadl strom, uvedla londýnská policie. Padesátiletý muž zemřel v Nethertonu poté, co létající trosky dopadly na čelní sklo automobilu, v němž seděl. Řidič vyvázl bez zranění. Další muž zemřel po srážce se spadlým stromem v jihoanglickém hrabství Hampshire.

Uzavření dopravy ve Walesu a výpadky elektřiny v Irsku

V Londýně silný vítr roztrhl plášť obří O2 areny, která stojí uvnitř Dómu milénia – největší samostatně zastřešené stavby světa. Kvůli počasí několik škol v ohrožených oblastech zrušilo výuku. 

Letiště v londýnské City uvedlo, že zrušilo 64 letů. Letadla na britských letištích musela často na poslední chvíli přerušovat přistávací manévry. Celkově byly zrušeny desítky letů, některé spoje byly odkloněny.

Nevyplulo také několik trajektových spojů mezi Doverem a francouzským Calais. Řada železničních přepravců v Anglii nedoporučila lidem cestovat. Zcela zastavená je také vlaková a autobusová doprava ve Walesu. Agentura AP informuje o tom, že provozovatel britské dálniční sítě hlásí „obzvláště vysoké riziko“ nehod. 

Britský ministr pro bezpečnost Damian Hinds řekl, že armáda je v pohotovosti a připravena pomáhat s odstraňováním následků případných škod. Kvůli bouři se v pátek uskuteční meziresortní schůzka na úrovni ministrů.

V Irsku podle veřejnoprávní televizní stanice RTÉ už silný vítr vedl k výpadkům dodávek proudu pro přibližně 55 tisíc domácností. Zůstávají zde také zavřené všechny školy. 

Na severu Francie byla až na výjimky zrušena regionální vlaková doprava. Francouzská meteorologická služba Météo-France naměřila u města Calais vítr o rychlosti bezmála 140 kilometrů v hodině. U pobřeží Bretaně rovněž naměřili vlny vysoké 6,7 metru, nejvyšší zaznamenané vzedmutí oceánu měřilo přes devět metrů.

V Nizozemsku zemřeli čtyři lidé, Německo omezuje dopravu

Čtyři lidé v Nizozemsku zemřeli v Amsterodamu a jeho okolí, podle listu De Telegraaf je řada zraněných rovněž na dalších místech země. Úřady podle listu registrují asi od 15:00 velký počet volání na nouzové linky, většinou se jedná o hlášení vyvrácených stromů, billboardů či dopravních značek. Na dálnici A9 u Amsterodamu se zřítila část protihlukové bariéry.

Lidé by podle meteorologů neměli chodit ven ani vyjíždět v autech kvůli nebezpečí létajících předmětů a padajících stromů. Výstraha se vztahuje zejména na pobřežní provincie na západě a severu a také na oblasti kolem jezera Ijsselmeer a Waddenského moře. V zemi se zastavila vlaková doprava. Letiště Schiphol v Amsterdamu oznámilo rušení a zpožďování letů.

Další oběť hlásí sousední Belgie, kde 79letého Angličana ve městě Ieper smetla voda z jeho člunu. V belgickém městě Tournai se navíc zřítil jeřáb na střechu místní nemocnice, ale tento incident se obešel bez obětí. Několik lidí v nemocnici však bylo zraněno.

Němečtí meteorologové pro páteční odpoledne vydali varování před větrem na pobřeží Severního moře o rychlosti až 160 kilometrů v hodině. Kolem půlnoci by měl orkán podle německé meteorologické služby (DWD) dorazit k německému pobřeží Severního moře a s bouří se má Německo potýkat nejméně do pondělí. Německé dráhy raději dopředu v částech severního a západního Německa přerušily regionální dopravu. 

Bouře Eunice, která v Německu nese název Zeynep, přichází jen den poté, co jiná tlaková níže Ylania způsobila v severní části země smrt dvou lidí i značné komplikace v dopravě.