Polskem se prohnalo tornádo, na severu Německa stály vlaky. V obou zemích vichr zabíjel

Události ČT: Následky vichřice v Polsku a Německu (zdroj: ČT24)

Vichřice, která přešla přes Polsko, si podle tamních médií vyžádala nejméně tři mrtvé. Městem Dobrzyca se pravděpodobně prohnalo tornádo. Vítr kácel stromy a strhával střechy, statisíce lidí se ocitly bez elektřiny. Na severu Německa zemřeli dva lidé. Dálková železniční doprava tam stála, s omezením provozu na železnici se potýkají i v dalších částech země, zrušeny byly i některé letecké spoje. V Hamburku činí problémy vzedmuté moře. V pátek má nebezpečná bouře udeřit také na Velkou Británii.

Kvůli počasí zemřeli v Polsku tři lidé, uvádí web televize TVN 24. V Lubušském vojvodství na západě země zahynul čtyřiašedesátiletý řidič, když na jeho auto spadl strom.

V Krakově vítr strhl více než dvacet metrů vysoký jeřáb, který se zřítil na rozestavěné budovy. V jeřábnické budce nikdo nebyl, ale padající jeřáb zranil čtyři stavební dělníky. „Dva ve věku 23 a 63 let, z nichž jeden byl na střeše budovy a druhý na zemi, utrpěli vážná zranění a zemřeli i přes poskytnutou pomoc,“ informovala TVN 24 s odvoláním na místní policii. 

Hasiči museli zasahovat již ve více než 6200 případech, bez proudu je na 325 tisíc odběratelů. Vítr v poryvech dosahoval rychlosti až 125 kilometrů za hodinu.

Městem Dobrzyca se prohnalo tornádo

Prudký vichr podle mluvčího hasičů Karola Kierzkowského napáchal škody po celé zemi, nejhorší na západě Polska. Vítr podle upřesněných údajů poškodil asi pět set budov. Čtyř desítek poškozených budov se hasiči dopočítali ve městě Dobrzyca, které podle agentury PAP zasáhlo tornádo. Česká organizace lovců bouřek, Czech Thunderstorm Research Association, na svém facebookovém profilu uvádí, že se tornád v Polsku vyskytlo pět.

„Něco takového jsem zažila poprvé, ještě nikdy jsem něco takového neviděla. Soused nemá střechu, mně vichřice rozbila okna,“ řekla stanici jedna z obyvatelek města Dobrzyca. „Zrovna jsem vstávala do práce a najednou jako by se dům hroutil, jako by z nebe padaly kameny. Trvalo to jen vteřinu či dvě,“ dodala další z poškozených.

Vichřice se postupně přesouvala ze západu na východ Polska. Silný vítr komplikoval i leteckou dopravu: ranní let polských aerolinek LOT z Krakova do Varšavy nakonec skončil v Budapešti jako nejbližším letišti, kde se dalo bezpečně přistát, uvedla rozhlasová stanice RMF FM.

V Německu dva mrtví

Orkán Ylenia, který na severu Německa ochromil železniční i leteckou dopravu, má dvě oběti. Život 37letého řidiče si vyžádal pád stromu na osobní auto poblíž obce Bad Bevensen jihovýchodně od Hamburku, uvedli místní hasiči. Pětapadesátiletý muž zemřel při dopravní nehodě ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko u obce Südharz, také na jeho vůz spadl strom a vozidlo se převrátilo, informovala policie.

V severní polovině Německa nejezdily od rána žádné vlaky v dálkové dopravě, omezení byla také v regionální železniční dopravě. S problémy se potýkala i letecká doprava, aerolinky zrušily desítky letů v Hamburku i ve Frankfurtu nad Mohanem.

Desítky tisíc domácností postihly v důsledku silného větru výpadky dodávek elektrického proudu. V Severním Porýní-Vestfálsku byla zrušena školní výuka, žáci mohli kvůli počasí zůstat doma také v některých oblastech Dolního Saska a Bavorska.

Mohutná vlna rozbila čelní skla oken na jednom z trajektů plavících se v Hamburku po Labi. Podle provozovatele linky nebyl nikdo vážně zraněn. V Hamburku vzedmuté moře zaplavilo rybí trh.

Obzvláště větrno bylo v noci na čtvrtek na hoře Brocken ve středoněmeckém pohoří Harz. Meteorologové tam naměřili poryvy o rychlosti až 156 kilometrů za hodinu. Na pobřeží dosahoval vítr 115 kilometrů v hodině.

Německu hrozí další orkán, na Británii se žene bouře

Meteorologové varují, že v pátek a v sobotu může sever Německa postihnout další „extrémní“ bouře. Orkán nazvaný Zeynep o rychlosti až 135 kilometrů za hodinu se má přihnat od britských ostrovů.

Jihozápad Anglie a jižní pobřeží Walesu má v pátek naplno zasáhnout bouře Eunice. V těchto regionech platí vysoké stupně varování a následník trůnu princ Charles dokonce zrušil páteční plánovanou cestu do Walesu. S ohledem na varování meteorologů v pátek ve Walesu nevyjedou žádné vlaky. 

V Irsku byly už ve čtvrtek kvůli bouři Dudley zavřené některé školy, ve Skotsku byly kvůli popadaným stromům zrušeny některé železniční spoje a na severu Anglie se tisíce domácnosti dočasně ocitly bez elektřiny.