Biden nečekaně přijel do Kyjeva, Bílý dům návštěvu do poslední chvíle tajil

Události: Nečekaná návštěva Bidena v Kyjevě (zdroj: ČT24)

Americký prezident Joe Biden přijel na neohlášenou návštěvu Kyjeva. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že s ním jednal o zbraních dlouhého doletu, píše agentura Reuters. Biden podle ní řekl, že Ukrajina dostane nový balík vojenské pomoci v hodnotě pět set milionů dolarů (přes jedenáct miliard korun). Americký prezident strávil v Kyjevě přes pět hodin. Bílý dům držel návštěvu do poslední chvíle v tajnosti, na pondělí zveřejnil harmonogram, podle něhož měl být Biden ve Washingtonu.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor 2023)

  • 23:47

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude ve středu 1. března. Děkujeme za pozornost. 

  • 23:46

    Finsko začalo stavět oplocení na hranici s Ruskem, aby posílilo svou bezpečnost. Informovala o tom stanice BBC News na svém webu s odvoláním na finskou pohraniční stráž. Bariéra má být podle ní dlouhá 200 kilometrů a vysoká tři metry, na její horní části bude ostnatý drát. Finsko s Ruskem sdílí nejdelší hranici ze zemí Evropské unie, měří přibližně 1300 kilometrů.

  • 23:41

    Ruské síly pokračují v útoku na Bachmut ve východní Doněcké oblasti a zároveň se snaží vytvořit podmínky pro ofenzivu v některých oblastech jižního Chersonu a jihovýchodního Záporoží, uvedl generální štáb ukrajinských ozbrojených sil ve své večerní zprávě. 

Oba prezidenti se setkali krátce po Bidenově příjezdu. Podle stanice CNN přicestoval Biden do ukrajinské metropole kolem osmé hodiny ráno místního času (kolem sedmé SEČ). Podle deníku The New York Times přijel vlakem z Varšavy.

Americký prezident se do ukrajinské metropole vydal několik dní před prvním výročím ruské plnohodnotné pozemní invaze na Ukrajinu, kterou Moskva zahájila loni 24. února a rozpoutala tím největší pozemní konflikt v Evropě od druhé světové války. Biden tak vyjádřil solidaritu napadené zemi, poznamenaly agentury Reuters a AP. Jeho cesta do Kyjeva předchází plánované návštěvě Polska.

„Vaše návštěva je mimořádně důležitým projevem podpory všem Ukrajincům,“ uvedl Zelenskyj na sociální síti Telegram, kde rovněž zveřejnil snímek s Bidenem.

Biden mimo jiné prohlásil, že Washington bude podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak bude zapotřebí. Další americkou vojenskou pomoc napadené zemi v hodnotě pět set milionů dolarů Washington oficiálně oznámí v úterý. Biden také uvedl, že Spojené státy Kyjevu dodají další munici do raketometů HIMARS. Spojené státy už dříve Ukrajině poskytly pomoc za více než padesát miliard dolarů, poznamenala AP.

Studio ČT24: Jednání prezidentů USA a Ukrajiny v Kyjevě (zdroj: ČT24)

Zelenskyj: Mluvili jsme o zbraních dlouhého doletu

Biden podle agentury AP připomněl obavy, které panovaly před rokem –⁠ a sice, že ruské invazní síly by mohly rychle obsadit ukrajinské hlavní město. „O rok později Kyjev drží. A Ukrajina drží. Demokracie drží. Američané jsou s vámi a je s vámi i svět,“ řekl šéf Bílého domu. Biden ocenil odvahu Ukrajiny a připomněl, že v době, kdy byl viceprezidentem, navštívil Kyjev šestkrát. „Věděl jsem, že se vrátím,“ řekl.

Zelenskyj uvedl, že s Bidenem hovořili o „zbraních dlouhého doletu a o zbraních, které mohou být Ukrajině ještě dodány, i když dříve dodány nebyly“. Neupřesnil však žádné nové závazky, píše AP. Podle ní má nová pomoc obsahovat munici pro houfnice, protitankové střely nebo radary pro sledování vzdušného prostoru, ale zřejmě v ní nejsou nové moderní zbraně. Jednalo se i o možných dodávkách letadel a raket.

Pondělní oznámení Pentagonu nicméně nenaznačilo, že by USA v nejnovějším balíku dodaly Kyjevu položky, které dosud ukrajinské armádě neposkytly. Podle agentury Bloomberg americké ministerstvo obrany kromě munice do raketometů a střel Javelin zmínilo také dodávku dalších obrněných vozidel Bradley nebo zařízení pro noční vidění.

Zelenskyj podle serveru RBK-Ukrajina Bidenovu návštěvu ocenil. „Tato první návštěva amerického prezidenta na Ukrajině po patnácti letech je nejdůležitější v historii ukrajinsko-amerických vztahů. (…) Tato doba je nejtěžším obdobím, kdy náš stát bojuje za svou svobodu a svobodu všech Evropanů, všech lidí svobodného světa,“ řekl Zelenskyj na tiskové konferenci s Bidenem.

Dodal, že s americkým prezidentem vedl „věcné rozhovory“. Výsledky návštěvy podle něj budou znát při posilování obranyschopnosti Ukrajiny. 

Podle průzkumu veřejného mínění podporuje pomoc Ukrajině pětašedesát procent Američanů, třicet procent si myslí, že by se mělo dělat ještě víc. Osmadvacet procent považuje pomoc za příliš štědrou, řekl ve vysílání ČT24 Bohumil Vostal.

Ukrajinou zněly sirény vzdušného poplachu

Média zveřejnila záběry, na kterých je vidět šéf Bílého domu v ukrajinské metropoli. Video provázejí zvuky sirén varujících před rizikem ruského vzdušného úderu, které ukrajinské úřady vyhlásily pro celou zemi. Zatím nejsou žádné informace o ruských útocích, píše Reuters.

Biden byl spatřen poblíž chrámu svatého Michala, uctil památku padlých obránců Ukrajiny za zvuků leteckého poplachu, popsal web Ukrajinska pravda. Podle AP Zelenskyj s Bidenem položili věnec a drželi chvíli ticha u pamětní zdi, která připomíná památku ukrajinských vojáků padlých od roku 2014, kdy Moskva vyvolala válku na východě Ukrajiny.

Americký prezident Ukrajinu navštívil v den, kdy si tato země připomíná smrt více než stovky lidí, dnes známých jako „nebeská setnina“, kteří zahynuli při protivládních protestech, jež v roce 2014 vyústily v pád proruského režimu prezidenta Viktora Janukovyče.

Kuleba: Je to jasný signál bažině

Biden navštívil Ukrajinu rovněž v klíčovém okamžiku války, kdy se Bílý dům snaží udržet jednotu spojenců v jejich podpoře Ukrajiny, zatímco se očekává zintenzivnění bojů a obě strany se připravují na jarní ofenzivy, píše AP. Zelenskyj naléhá na spojence, aby urychlili dodávky přislíbených zbraňových systémů, a vyzývá Západ, aby Ukrajině dodal stíhací letouny, což Biden doposud odmítal. 

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba uvedl, že cesta amerického prezidenta do Kyjeva vysílá Rusku jasný signál, že se ho „nikdo nebojí“. Kuleba cestu označil za historickou.

„Tato návštěva je vítězstvím ukrajinského lidu a prezidenta Zelenského. Odehrála se navzdory všemu a v zájmu ukrajinského vítězství a celého svobodného světa. Je to jasný signál bažině – nikdo se vás nebojí,“ sdělil šéf ukrajinské diplomacie, který krátce před potvrzením Bidenovy návštěvy odřekl účast na setkání s evropskými ministry zahraničí v Bruselu.

„Symbolický význam je nedocenitelný. Různé formy praktické podpory Ukrajiny se dají dohodnout i jiným způsobem, než je prezidentská návštěva. Přítomnost Joea Bidena v Kyjevě v den výročí krveprolití na Majdanu, tři dny před prvním výročím ruské agrese proti Ukrajině, je skutečně srovnatelná s prohlášením Johna F. Kennedyho ‚Ich bin ein Berliner‘ v Západním Berlíně,“ prohlásil ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský v pořadu Horizont ČT24.

Moskva zatím oficiálně na cestu Bidena do Kyjeva nereagovala. Bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan řekl agentuře Reuters, že Spojené státy informovaly ruskou stranu o návštěvě několik hodin před Bidenovým odletem. Stalo se tak z „dekonfliktních“ důvodů, patrně aby USA předešly střetu s Ruskem v případě, že by Bidenova návštěva země ve válečném stavu způsobila špatný odhad situace, píše agentura AP.

Místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medvěděv na Telegramu napsal, že Biden obdržel před cestou záruky bezpečnosti. Neupřesnil však, kdo je americkému prezidentovi poskytl.

Bílý dům cestu do poslední chvíle tajil

Příjezd Bidena do Kyjeva se do poslední chvíle držel v tajnosti, uvádí stanice CNN. Biden odletěl prezidentským speciálem Air Force One z Andrewsovy základny pod rouškou tmy v neděli ve čtvrt na pět ráno místního času. Jediní dva novináři, kteří s ním letěli, nemohli mít s sebou žádná zařízení.

Ve veřejném harmonogramu Bidenových aktivit návštěva Kyjeva nefigurovala a představitelé Bílého domu minulý týden několikrát zdůraznili, že cesta hlavy státu na Ukrajinu se neplánuje. Naposledy se ale americký prezident ukázal na veřejnosti v sobotu večer, kdy šel ve Washingtonu na večeři se svojí ženou Jill.

Bílý dům pak podle deníku The New York Times v neděli večer zveřejnil Bidenův pondělní harmonogram, podle něhož měl být prezident ještě ve Washingtonu a až večer se měl vydat do Varšavy, kde se podle dřívějších zpráv médií měl setkat s ukrajinským prezidentem Zelenským. V době, kdy Bílý dům harmonogram zveřejnil, byl jeho šéf ale už ve Varšavě, odkud se vlakem vydal do Kyjeva.

Jakub Landovský hovořil o návštěvě Joea Bidena v Kyjevě (zdroj: ČT24)

První spekulace o tom, že americký prezident míří do Kyjeva, se objevily v neděli večer. Analytici a letečtí nadšenci upozornili na neobvykle velkou aktivitu amerických průzkumných letounů nad Polskem a Ukrajinou.

Bidenova cesta na Ukrajinu byla přísně utajovaná z bezpečnostních důvodů. Podle agentury AP se osmdesátiletý prezident poprvé v roli prezidenta vypravil do válečné oblasti, přičemž USA nemají kontrolu nad ukrajinským vzdušným prostorem. Tím se podle CNN liší od předchozích cest amerických prezidentů do Iráku či do Afghánistánu. Zároveň na Ukrajině nejsou přítomni američtí vojáci, vyjma malého oddílu námořní pěchoty, který střeží americkou ambasádu v Kyjevě. 

Kyjev z polského vzdušného prostoru kvůli Bidenově návštěvě sledovala americká výzvědná letadla. Od pondělního rána byly hlavní ulice v Kyjevě zavřené, aniž se obyvatelům ukrajinské metropole dostalo oficiálního vysvětlení. Lidé během dopoledne sdíleli videozáznamy dlouhých kolon na ulicích s omezeným provozem.  

Biden zahájí návštěvu Polska v úterý

Zpravodaj ČT Andreas Papadopulos uvedl, že Biden se z Ukrajiny vrátí do Varšavy, kde přistane kolem 23 hodiny. Tím jeho oficiální program skončí a pokračovat bude v úterý ráno, sdělil Papadopulos.

Biden a polský prezident Andrzej Duda budou jednat v prezidentském paláci. Americký prezident se setká i se zástupci vlády a podle místních médií má jednat i se starostou Varšavy
Rafałem Trzaskowskim, který je členem opoziční strany Občanská platforma.

Ve středu se podle něj Biden setká s představiteli takzvané bukurešťské devítky, tedy s představiteli devíti států, které tvoří východní hranici NATO. Jedním z představitelů je také český premiér Petr Fiala (ODS).