Austrálie zabránila výstavbě ruské ambasády. Na pozemku nyní přebývá muž s diplomatickým pasem

Horizont ČT24: Austrálie nechce ruskou ambasádu u parlamentu (zdroj: ČT24)

Austrálie řeší diplomatickou roztržku s Ruskem. Moskva získala lukrativní pozemek v centru Canberry a hodlala tam vystavět další budovu velvyslanectví. Vláda země na nejmenším kontinentu ale kvůli obavám ze špionáže rázně zasáhla a přijala zákon, kterým Rusům plány zhatila. Prestižní místo v metropoli ovšem teď obsadila osoba s diplomatickým pasem, zůstává tam ve stavební buňce.

Ohraničený pozemek s bílou unimo buňkou se nachází pár set metrů od australského parlamentu. Právě zde hodlalo Rusko vybudovat své nové velvyslanectví. Australský premiér Anthony Albanese ale jednoznačně prohlásil, že nic takového se nestane, a zákonem zrušil Moskvě pronájem. Bojí se špionáže a odposlechů.

„Jejich protizákonná a odsouzeníhodná invaze na Ukrajinu dokazuje, jak pohrdají právním státem i národní suverenitou a jak řeší své mezinárodní vztahy,“ uvedl premiér.

Ruská diplomacie se pokouší politický krok Australanů zvrátit u soudu. Zároveň ale na pozemek poslala muže středního věku, který zůstává v buňce pro stavební dělníky. Ven si chodí jen vyzvednout dovážku jídla a kouřit. Dává si ale pozor a natočit ho se novinářům ještě nepovedlo. Zpoza plotu na něj dohlíží policie. Jde o prioritní otázku národní bezpečnosti.

Hrozba pro národní bezpečnost

Velmi blízko jsou přitom také velvyslanectví Číny, Spojených států a Turecka. Zda i to hrálo nějakou roli, australská vláda nekomentuje. Současné ruské zastoupení je v širším centru, kde má i nadále zůstat.

„Vyřešili jsme hrozbu pro národní bezpečnost. Jak řekl premiér, chlápek sedící na pozemku hrozbou pro naši zemi není,“ uvedla australská ministryně vnitra Clare O'Neilová.

Souhlas s využitím pozemku pro velvyslanectví získalo Rusko za předchozích vlád v roce 2008 a 2011. Už na něm nic nepostaví. Canberra navíc hodlá brzy zákonnými prostředky z místa dostat i muže, který na něm přebývá díky diplomatickému pasu, ačkoliv není na oficiálním seznamu reprezentantů Ruska v Austrálii.

„Když jsme naše kroky zvažovali, samozřejmě jsme předpokládali, že Rusku se to líbit nebude. Čekali jsme to a jsme si svojí pozicí velmi jistí,“ podotkl také austalský premiér. 

Rusko zatím na mezinárodním poli odpovědělo prohlášením o šířící se rusofobii a zakázalo vstup do země osmačtyřiceti Australanům.