Ameriku čeká volební superúterý, Georgii klíčový souboj o Senát

Události: USA čeká volební superúterý, důležitý souboj se odehraje v Georgii (zdroj: ČT24)

Spojené státy čeká velmi důležité volební úterý. Stovky milionů Američanů během něj mají možnost ovlivnit podobu třetiny Senátu a celé Sněmovny reprezentantů. Voliči budou vybírat i guvernéry, starosty, státní úředníky a hlasovat v referendech o zákazu potratů nebo legalizaci marihuany. Demokraté hrají o to, jestli si udrží, nebo naopak ztratí většinu v Senátu. Jeden z klíčových soubojů se odehrává ve státě Georgie.

Tamní metropoli Atlantu proslavily mimo jiné olympijské hry. Do posledních hodin do tohoto státu na kampaň posílali demokraté i republikáni miliony dolarů. Odehraje se tu důležitý souboj o Senát. Zápas plný symboliky i proto, že jde o dva afroamerické kandidáty.

Obhajující demokratický senátor Raphael Warnock je pastorem ve stejném kostele, v němž před 60 lety býval kazatelem ikonický bojovník proti segregaci Martin Luther King. Právě z Atlanty tehdy vedl boj za splnění svého snu – za rovná práva pro afroamerické obyvatele.

Celé Spojené státy sledují, jestli Warnock uspěje proti svému republikánskému vyzyvateli, bývalé hvězdě amerického fotbalu Herschelu Walkerovi. Hned dvě jeho exmilenky tvrdí, že je přinutil jít na potrat. Za domácího násilníka Walkera označila bývalá manželka. Obvinění přidal i syn Christian.

Vážná obvinění

„Držel zbraň proti mému spánku. Řekl, že mi vystřelí mozek,“ popsala Walkerova exmanželka Cindy DeAngelis Grossmanová. „Má čtyři děti se čtyřmi různými ženami. Ani jedno z nich nevychovával. Měl totiž sex s dalšími (ženami). Opravdu ho zajímají rodinné hodnoty?“ klade řečnickou otázku syn republikánského kandidáta na senátora.

„Nebudu dál živit tuto pokračující lež. Chci vám taky říct, že jsem ani nezabil prezidenta Kennedyho,“ reagoval na obvinění svých blízkých sám Walker, za nějž se postavil exprezident Donald Trump. Naopak Barack Obama má vážné pochyby. „Zdá se mi, že je celebritou, která chce být politikem,“ nechal se slyšet.

Horizont ČT24: Amerikanista Jan Beneš k volbám do amerického Kongresu (zdroj: ČT24)

Walker na oplátku obvinil kazatele Warnocka, že vykazuje nájemce z církevních bytů, může za nárůst kriminality i zdražování. „Uvidíme znova a znova, že můj oponent má problém s pravdou,“ kontroval úřadující senátor.

Demokraté jsou z nálad voličů nervózní. Vypjatá kampaň v Georgii přilákala rekordní počet voličů, kteří využili možnosti odevzdat svůj hlas předčasně. Jejich výběr kandidáta při volebním superúterý ovlivní celou Ameriku.

Podle amerikanisty Jana Beneše z Ostravské univerzity je možné, že republikáni zvítězí v obou komorách. „Výsledek ve Sněmovně reprezentantů je zřejmý, tam to demokraté prohrají, jen je otázka, o kolik a zda jim některá témata pomůžou zmírnit porážku. Co se týče Senátu, tam je to skutečně vyrovnané a některé modely ukazují, že i tam republikáni mohou získat většinu, a tím by Joeu Bidenovi ztrpčili život na další dva roky,“ konstatoval v Horizontu ČT24.