Americký poradce pro bezpečnost jedná na Blízkém východě o arabsko-izraelských vztazích a situaci v Gaze

Americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan má za sebou jednání se saúdským korunním princem Muhammadem bin Salmánem a čeká ho setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Jeho cesta na Blízký východ je zaměřena na aktuální konflikt Izraele a palestinského teroristického hnutí Hamás, v Saúdské Arábii hovořil s korunním princem také o dokončení širší dvoustranné dohody.

Spojené státy se Saúdskou Arábií vyjednávají o dohodě, jejímž výsledkem by mělo být i narovnání saúdsko-izraelských vztahů. Washington by v ní měl například poskytnout Rijádu bezpečnostní záruky a také přislíbit pomoc v civilním jaderném programu.

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena i Rijád se snaží vzájemnou dohodu dokončit, a to přestože jedna z ambicí Spojených států zůstane zřejmě prozatím nenaplněna. Jak poznamenala agentura Reuters, navázání diplomatických vztahů mezi Saúdskou Arábií a Izraelem, které má být také součástí blízkovýchodní „velké dohody“, je kvůli válce v Pásmu Gazy v nedohlednu.

Sullivan se saúdským korunním princem, který v zemi de facto vládne, se ostatně nevyhnuli ani diskusi o tomto konfliktu. Podle saúdskoarabské státní tiskové agentury SPA hovořili o potřebě nalézt „důvěryhodnou cestu k dosažení dvoustátního řešení“ pro obě strany, zastavit válku Izraele proti teroristické organizaci Hamás a usnadnit přísun humanitární pomoci do Pásma Gazy.

Jake Sullivan se ze Saúdské Arábie přesune do Izraele, kde by se měl setkat s premiérem Benjaminem Netanjahuem. Americký server Axios v pátek napsal, že dva přední představitelé Bidenovy administrativy tento týden nepřímo jednali i se svými íránskými protějšky ve snaze zabránit další eskalaci útoků v blízkovýchodním regionu. Šlo o první jednání mezi Washingtonem a Teheránem od letošního ledna, připomněl Axios.

Íránská státní tisková agentura IRNA v sobotu s odvoláním na misi OSN v zemi jednání potvrdila a uvedla, že se jedná o „trvalý proces“.