Afghánistán obvinil Pákistán ze smrti více než čtyř desítek lidí při leteckých útocích

Nejméně 47 lidí zemřelo v sobotu podle afghánských úřadů při útocích pákistánské armády v pohraničí. Pákistán tvrdí, že na jeho jednotky čím dál častěji útočí skupiny, které se schovávají na afghánském území, informovala agentura Reuters. Kábul v sobotu vyzval Islámábád, aby s vojenskými operacemi mimo své území přestal.

Představitelé afghánských úřadů uvedli, že při leteckých útocích v příhraničních oblastech provincie Chóst v sobotu zahynulo 41 lidí, a to hlavně ženy a děti, a dalších dvaadvacet osob bylo zraněno, napsala agentura AFP. Šest mrtvých ohlásily afghánské úřady z další pohraniční provincie Kunar. Pákistánská armáda se k operacím nevyjádřila.

Podle místních zdrojů agentury Reuters zemřelo už v pátek v provincii Chóst 36 lidí po útocích pákistánského letectva.

„Teroristé používají afghánské území, aby beztrestně prováděli aktivity v Pákistánu,“ uvedlo pákistánské ministerstvo zahraničí. Podle něj se v posledních dnech počet útoků skupin, jež se skrývají na afghánském území, výrazně zvýšil. Resort vyzval sousední zemi, aby „zabezpečila své pohraniční regiony“ a „přijala přísná opatření proti osobám zapojeným do teroristických aktivit v Pákistánu“.

Kábul odmítá přítomnost radikálů

Kábul odmítá, že by na svém území skrýval radikály. V sobotu si afghánské ministerstvo zahraničí povolalo pákistánského velvyslance, aby protestovalo proti útokům na afghánském území. Uvedlo, že tyto aktivity vedou ke zhoršení vzájemných vztahů. „Pákistánská strana musí vědět, že pokud vypukne válka, tak to nebude v ničí prospěch,“ prohlásilo afghánské ministerstvo.

Podle agentury Reuters se počet útoků zvýšil po návratu povstaleckého hnutí Taliban k moci v Kábulu loni v srpnu. Mnoho útoků na pákistánské bezpečnostní složky úřady připisují pákistánské odnoži Talibanu. Útoky jsou jedním z důvodů, proč Islámábád uzavřel hranici se svým sousedem.