Letiště v Kábulu je opět v provozu. Přistáli na něm další američtí vojáci, mají pomoct s evakuací

Letiště v afghánském Kábulu je opět v provozu. Příletům letadel několik hodin bránily davy Afghánců na přistávací ploše, které se snažily za každou cenu opustit zem. Otevření letiště na tiskové konferenci oznámil mluvčí Pentagonu John Kirby. V Praze ráno přistálo první letadlo, které přivezlo 46 Čechů a místní spolupracovníky. Radikální islamististické hnutí Taliban, které přebírá vládu nad Afghánistánem, uvedlo, že nechce být izolováno a přeje si udržovat vztahy s mezinárodním společenstvím.

On-line přenos
Taliban postupuje Afghánistánem
22:17

Pentagon v pátek oznámil, že americké evakuační lety z Kábulu budou přistávat i v Německu.

21:43

Evropská unie by měla pomoci Afgháncům v jejich vlasti a sousedních zemích, aby zabránila nové migrační vlně. V pátečním telefonátu s řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem to řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Informovala o tom agentura AP.

20:47

"Nenechte se mýlit, tato evakuační mise je nebezpečná. Zahrnuje rizika pro naše ozbrojené síly a je vedena za obtížných okolností. Nemohu slíbit, jaký bude konečný výsledek nebo že bude bez rizika ztráty. Ale jako vrchní velitel vás mohu ujistit, že zmobilizuji všechny potřebné prostředky," řekl americký prezident Joe Biden o evakuaci z Kábulu. Informovala o tom agentura Reuters.  

Ve snaze obnovit a udržet na letišti provoz vysílají Spojené státy do Afghánistánu další tisícovku vojáků, nově jich tak bude v zemi šest tisíc.  V Kábulu po znovuotevření letiště přistálo americké letadlo C-17, na jeho palubě byli další vojáci, kteří mají pomáhat s evakuací. Spojené státy chtějí udržet své diplomatické zastoupení na kábulském letišti a pokračovat s evakuací tak dlouho, dokud to bude bezpečné. Další vztahy USA a Afghánistánu budou záležet na „chování Talibanu“.

Chvíli po americkém letounu přistál i stroj německé armády A400M, který má převézt cizince a místní zaměstnance ambasád do uzbeckého Taškentu, uvedla agentura Reuters. Do Kábulu by měly dorazit ještě dva další německé evakuační lety. Berlín používá nedaleké letiště v Taškentu pro vytvoření leteckého mostu s Kábulem. Z Uzbekistánu pak lidé cestují civilními lety, uvedl Reuters s odvoláním na místní zdroj. 

Své plány na správu letiště v Kábulu dnes vzdalo Turecko, které má v zemi 600 příslušníků armády. Ankara dříve nabízela, že by chod letiště zajistila. Nyní uvedla, že nabídne svou pomoc s chodem letiště Talibanu, pokud o ni bude stát, uvedla agentura Reuters. 

Události: Afghánistán je po dvaceti letech v rukou Talibanu (zdroj: ČT24)

Tragické pokusy dostat se z Kábulu

Letištěm zmítal chaos po většinu dne. V pondělí ráno se američtí vojáci snažili zahnat Afghánce z ranvejí palbou do vzduchu. Agentura Reuters s odvoláním na svědky napsala, že na letišti zahynulo nejméně pět osob – není ale jasné, zda oběti zemřely v tlačenici, nebo je zabila střelba. Podle agentury DPA se v Kábulu rozšířila fáma, že z Afghánistánu bude evakuován každý, kdo se na místo dostaví.

Na jedné z videonahrávek z letiště je také vidět, jak se dav afghánských civilistů tísní na mobilních schodech přistavených k letadlu, někteří lidé visí ze zábradlí. Podle dalšího z videí se několik Afghánců zachytilo zvnějšku startujícího amerického vojenského letadla, ve vzduchu se ale neudrželi a zřítili se na zem. Časopis Newsweek napsal, že zahynuli nejméně dva Afghánci. 

Nahrávka zveřejněná afghánskou zpravodajskou agenturou Asvaka News ukazuje, jak z letounu po startu z kábulského mezinárodního letiště padají dva nezřetelné objekty. „Z letadla spadnou dva lidé na obytné domy,“ komentovala agentura jedenáctisekundovou nahrávku, která již zaznamenala více než milion zhlédnutí.

„Místní lidé z blízkosti kábulského letišti tvrdí, že viděli mladíky, kteří se neudrželi kol letadla a spadli na obytné domy. Jeden ze svědků uvedl, že při dopadu obětí na zem bylo slyšet hlasitý, děsivý zvuk,“ napsala agentura na Twitteru.

Jiné video kolující na internetu zachycuje údajně místní občany, jak sbírají těla obětí po jejich zřícení na zem v kábulské čtvrti Chajr Chóna.

Taliban chce politický dialog

„Postupujeme se zodpovědností při každém kroku a dbáme na to, abychom měli mír se všemi… Jsme připraveni věnovat se obavám mezinárodního společenství skrze dialog,“ ujišťoval mluvčí politického křídla Talibanu. Na Západě panují obavy zejména ohledně osudu pracovníků dosavadní mezinárodně uznávané vlády a spolupracovníků odcházejících zahraničních vojsk, jakož i o občanské svobody v Afghánistánu.

„Žádáme všechny země, aby s námi usedly (k rozhovorům) ve snaze urovnat jakékoli otázky,“ řekl al-Džazíře politický mluvčí hnutí. Dva zástupci Talibanu předtím podle agentury Reuters uvedli, že hnutí hodlá v Afghánistánu plně převzít moc a nepočítá s přechodnou vládou. Podle nového vyjádření mluvčího ale islámští fundamentalisté nechtějí vládnout v izolaci a chtějí rozvíjet kanály komunikace se zahraničními vládami.

„Válka v Afghánistánu skončila,“ uvedl. „Dosáhli jsme toho, o co jsme usilovali, tedy osvobození naší země a nezávislosti našeho lidu,“ dodal podle zpravodajské společnosti BBC.Islamisté obsadili devadesát procent všech vládních budov a začali vybírat zbraně od obyvatel Kábulu. 

Zprávy ČT24 - Taliban přebírá moc v Afghánistánu. Jednotlivé země evakuují ambasády (zdroj: ČT24)

Kvůli Afghánistánu zasedla Rada bezpečnosti OSN

Kvůli dění v Afghánistánu se mimořádně sešla Rada bezpečnosti OSN a ve společném prohlášení vyzvala k ustavení nové jednotné vlády, která by zastupovala všechny obyvatele Afghánistánu a umožnila „plnou, rovnou a smysluplnou účast žen“. Patnáctičlenný orgán rovněž žádá ukončení bojů a všechny zúčastněné strany vyzval, aby umožnily okamžitý, bezpečný a neomezený přístup k humanitární pomoci.

Generální tajemník OSN António Guterres během jednání Rady prohlásil, že mezinárodní komunita se musí sjednotit a ujistit se, že Afghánistán již nebude využíván jako platforma nebo úkryt pro teroristické organizace.

Rada bezpečnosti i další státy by podle něj měly usilovat rovněž o to, aby byla respektována základní lidská práva Afghánců. „Zásadní budou příští dny,“ řekl šéf Spojených národů s tím, že v sázce jsou naděje a sny mladé generace. „Svět nás pozoruje. Nesmíme a nemůžeme obyvatele Afghánistánu opustit.“ 

Prezident prchal s auty plnými peněz, píše ruská agentura

Podle ruských diplomatů utíkal afghánský prezident Ašraf Ghání ze země s velkým množstvím peněz, které chtěl přepravit v autech a ve vrtulníku.

„Pokud jde o zhroucení afghánského režimu, nejvýstižněji ho charakterizuje to, jak Ghaní uprchl z Afghánistánu. Čtyři auta byla plná peněz. Další se pokusili dostat do helikoptéry, ale všechno se tam nevešlo. Část peněz tak zůstala ležet na rozjezdové dráze,“ citovala agentura RIA Novosti slova tiskového tajemníka ruského velvyslanectví v Kábulu Nikitu Iščenka.

Později agentura s odvoláním na anonymní zdroj napsala, že Ghaní se uchýlil do Ománu. Tamní úřady toto tvrzení popřely, což však citovaný zdroj odmítl jako samozřejmou „přirozenou reakci“.

USA dokončily evakuaci své ambasády

Spojené státy dokončily v pondělí ráno evakuaci pracovníků své ambasády. Při odchodu z areálu velvyslanectví byla také na místě stažena americká vlajka, uvádí televize CNN. „Můžeme potvrdit, že bezpečná evakuace všech pracovníků ambasády je nyní završena. Veškerý personál ambasády se nachází na půdě Mezinárodního letiště Hámida Karzaje,“ uvedl mluvčí americké diplomacie.

Afghánistán v noci na pondělí opustili také první pracovníci německé ambasády, francouzská ministryně obrany sdělila, že první letecká evakuace jejich občanů by měla být hotová ještě během dne. Na letišti v Kábulu čekají na evakuaci také španělští diplomatičtí pracovníci.

Zpravodaj: Ruská diplomacie je aktivní při politických vyjednáváních o předání moci

Moskva své diplomaty zatím z Afghánistánu nestahuje, mluvčí ambasády v Kábulu to podle zpravodaje ČT v Rusku Karla Rožánka zdůvodňuje tím, že velvyslanectví nehrozí žádné nebezpečí, a proto není potřeba jeho zaměstnance evakuovat.

„Zřejmě mají ruské úřady nějaký slib od Talibanu, že se na ruské ambasádě nic nestane, ani v jejim okolí,“ uvedl s tím, že ruská diplomacie je velmi aktivní při politických vyjednáváních o předání moci. „Na druhou stranu, Taliban, toto radikální islamistické hnutí, je v Rusku zakázanou teroristickou organizací a spekuluje se o tom, že by v několika příštích dnech mohlo být ze seznamu vyškrtnuto,“ přiblížil.

Zpravodaj ČT Karel Rožánek o reakci Ruska na situaci v Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Dodal však, že i v Moskvě se ozývají silné hlasy proti tomu, aby se tak stalo, protože Taliban je považován za teroristickou organizaci, která má být zakázána. „Takže uvidíme,“ doplnil s tím, že Rusko je každopádně velmi aktivní ve střední Asii a říká, že má velmi dobré vztahy jak se současnou, tedy už bývalou regulérní vládou Afghánistánu, tak i s Talibanem. 

Ruský velvyslanec v Afghánistánu se má v úterý zároveň setkat s koordinátorem vedení afghánského islamistického hnutí Taliban, aby s ním pohovořil o zajištění bezpečnosti ruské diplomatické mise v zemi. Podle agentury TASS o tom v pondělí informoval zvláštní zmocněnec prezidenta Vladimira Putina pro Afghánistán Zamir Kabulov. V rozhovoru s rozhlasovou stanicí Echo Moskvy  uvedl, že členové Talibanu budou zajišťovat ochranu areálu ruského velvyslanectví v Kábulu, kde nyní působí asi sto zaměstnanců.

Velvyslanec v Afghánistánu Dmitrij Žirnov upřesnil, že diplomatická mise v zemi pokračuje v práci, nicméně část zaměstnanců velvyslanectví bude zřejmě nakonec podle ministerstva zahraničních věcí evakuována. Mluvčí ruského velvyslanectví v Kábulu podle agentury Interfax v neděli také sdělil, že Rusko je připraveno spolupracovat s afghánskou přechodnou vládou.  

V USA míří kritika na Bidena

Ve Spojených státech vyvolává dění v Afghánistánu podle zpravodaje ČT Davida Miřejovského obrovskou míru kritiky, která míří na současného prezidenta Joea Bidena a jeho administrativu. Ta se ale brání, že situaci zdědila po předchozí republikánské administrativě a jejího prezidenta Donalda Trumpa.

„Ten je mimochodem v této chvíli nejsilnějším kritikem současného prezidenta a svého nástupce Joea Bidena, už hovoří o Bidenově Vietnamu. Tvrdí o něm, že je naprosto neschopný a v průběhu noci ho vyzval k rezignaci,“ přiblížil zpravodaj.Sám Biden je v této chvíli navíc na plánované dovolené v sídle amerických prezidentů Camp David, kde dostává bezpečnostní hlášení. Kritizován je tak teď i za to, že se nevrátil do Washingtonu a nezúčastnil se jednání v Bílém domě. 

Americký prezident Biden k situaci v Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Vlády: Afgháncům musí být umožněno opustit vlast

Vlády více než šedesáti zemí světa také vydaly společné prohlášení, kde volají po pokračování provozu na afghánských letištích, silnicích a hraničních přechodech, tak aby místní i cizinci mohli Afghánistán za „zhoršující se bezpečnostní situace“ opustit. Uvádí to tisková zpráva amerického ministerstva zahraničí zveřejněná poté, co do Kábulu vstoupili bojovníci Talibanu a místní mezinárodní letiště přestalo odbavovat komerční lety.

„Afgháncům a mezinárodním občanům, kteří tak chtějí učinit, musí být umožněno odcestovat, takže silnice, letiště a hraniční přechody musí zůstat otevřené a musí být zachován klid,“ píše se v krátkém komuniké. Podle americké diplomacie jej společně vydalo 66 zemí včetně Česka, Slovenska, Německa, Británie, Kataru nebo Japonska.

„Zatím si nedokážu představit, že by světové společenství přestalo vnímat Taliban jako velmi krajní fundamentalistické hnutí, které prosazuje zákony a pojetí toho státu v takové podobě, jaký je pro nás nepřijatelný,“ uvedla pro ČT redaktorka Deníku N Petra Procházková, která v minulosti v Afghánistánu žila. Přesto však podle ní budou muset za aktuální situace státy k jednacímu stolu s Talibanem zasednout.

„Budou muset. Protože druhá varianta je severokorejská a znamená absolutní izolaci toho státu a ponechání lidí, kteří jsou uvnitř, napospas,“ dodala.