Letadlo mířící pro Čechy do Kábulu muselo přistát v Baku

Začala evakuace Čechů a jejich afghánských spolupracovníků z Kábulu. První vojenské letadlo přistálo v pondělí ráno v Praze, další bylo na cestě do afghánské metropole, muselo ale přistát na letišti v ázerbajdžánském Baku. Americká armáda totiž pozastavila provoz na kábulském letišti a to kvůli přítomnosti civilistů na letištní ploše.

On-line přenos

Taliban postupuje Afghánistánem

  • 22:17

    Pentagon v pátek oznámil, že americké evakuační lety z Kábulu budou přistávat i v Německu.

  • 21:43

    Evropská unie by měla pomoci Afgháncům v jejich vlasti a sousedních zemích, aby zabránila nové migrační vlně. V pátečním telefonátu s řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem to řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Informovala o tom agentura AP.

  • 20:47

    "Nenechte se mýlit, tato evakuační mise je nebezpečná. Zahrnuje rizika pro naše ozbrojené síly a je vedena za obtížných okolností. Nemohu slíbit, jaký bude konečný výsledek nebo že bude bez rizika ztráty. Ale jako vrchní velitel vás mohu ujistit, že zmobilizuji všechny potřebné prostředky," řekl americký prezident Joe Biden o evakuaci z Kábulu. Informovala o tom agentura Reuters.  

V reakci na rychlý postup Talibanu, který během odchodu západních vojsk v posledních týdnech získával pod svou kontrolu další a další části země, zahájila evakuace i Česká republika. Na letišti v pražských Kbelích v pondělí přistálo první vojenské letadlo, které z Afghánistánu přivezlo 46 Čechů a jejich spolupracovníků s rodinami.

Podle nedělního vyjádření ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) bude záchranná akce pokračovat. V pondělí ráno jednal krizový štáb ministerstva zahraničí, další jednání probíhalo od 12. hodiny.

„Situace je dynamická zejména s ohledem na vývoj na letišti v Kábulu, protože Taliban tam přebírá kontrolu, takže i s ohledem na to se mění plány,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová. Ubezpečuje, že úřady udělají vše pro to, aby dostaly co nejvíce lidí do bezpečí.

„Nemáme informaci o tom, že by na palubě ranního letadla byl někdo z tlumočníků, s kterými jsme v rámci iniciativy Zachraňme tlumočníky v kontaktu, tak úleva nenastává,“ říká ředitelka Sdružení pro integraci a migraci Magdalena Faltová. Celkem dle odhadu Fajtové české misi pomáhalo v Afghánistánu 50 až 80 lidí a jejich rodin.

Islamistické hnutí Taliban podle spolku Vlčí máky uneslo jednoho z překladatelů, který v minulosti pracoval pro českou armádu. Spolek stojí za iniciativou Zachraňme tlumočníky. Informaci mu sdělil bratr překladatele. Další ze spolupracovníků české armády se podle spolku s rodinami skrývají. Do evakuačního letu naopak ministerstvo obrany pozvalo další dva z někdejších tlumočníků, kteří v něm původně nebyli.

„Ztratili jsme kontakt s jedním z tlumočníků, podle zprávy od jeho bratra vtrhli do domu ozbrojení muži, zbili ho a odvlekli. Situaci jeho ženy a tří malých dětí neznáme,“ uvedl spolek. Následně podle předsedkyně spolku Miroslavy Paškové měli rodiče tlumočníka uprosit ozbrojené milice, které ho propustily. Dle Paškové tlumočník pracoval pro českou armádu asi osm let.

Další čtyři překladatelé, kteří se nevešli na vládní seznam, se s rodinami skrývají v dosahu letiště. „Jedna z rodin je v podzemí bez jakýchkoliv zásob vody a jídla,“ uvedl spolek Vlčí máky.

Podle informací předsedy zahraničního výboru sněmovny Ondřeje Veselého (ČSSD) se záchranná operace týká necelé stovky lidí. Česká republika z Afghánistánu evakuuje dva diplomaty včetně velvyslance Jiřího Balouna, jednotku Vojenské policie KAMBA, místní spolupracovníky české ambasády a právě tlumočníky, kteří pomáhali české armádě.

Podrobnosti o budoucnosti evakuovaných Afghánců zatím české úřady nesdělily. Dá se předpokládat, že se tak stane po skončení evakuace. Z letiště pasažéry prvního letu odvezl autobus, kam zamířil, není jisté. Vojáci po příletech z mise v Afghánistánu museli odjet do speciálního zařízení v Těchoníně, kde byli otestováni a strávili karanténu. Karanténním opatřením se pravděpodobně kvůli koronavirové pandemii nevyhnou ani Afghánci.

Hamáček chce jednat s hejtmany

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) bude jednat s hejtmany o integraci Afghánců, které armáda přesunuje z Kábulu do Česka. Nabídky samospráv již obdržel. Nechtěl upřesnit, kolika lidí se evakuace bude týkat, uvedl pouze, že je rád, že první letadlo ráno přistálo. „Ještě nějaké lety bychom potřebovali,“ uvedl pouze.

Doplnil, že český azylový systém počítá s tím, že každý případ se posuzuje individuálně. Současně nemůže Česko nepřijmout někoho, kdo by byl v ohrožení.

„Naším cílem je dostat do Česka co nejvíce lidí, kteří jsou v programu,“ uvedl Hamáček. Situaci v Kábulu popsal jako absolutní kolaps vlády a tamních bezpečnostních sil, postup Talibanu jako bezprecedentně rychlý.

Chaos na letišti

Americká armáda v pondělí pozastavila veškeré evakuační starty z kábulského letiště, aby uvolnila tamní plochu, kterou zaplavili afghánští civilisté snažící se dostat ze země. Afghánskou metropoli se snaží opustit tisíce lidí. Vojenskými stroji jsou z mezinárodního letiště v Kábulu evakuováni také diplomaté řady světových zemí.

Na místě panoval chaos. Podle agentury DPA se v Kábulu rozšířila fáma, že z Afghánistánu bude evakuován každý, kdo se dostaví na letiště.

Lidé se živelně snažili nastoupit do přistavených letounů. Aby uvolnili prostor, snažili se američtí vojáci v pondělí ráno zahnat Afghánce varovnou palbou do vzduchu. Britský ministr obrany Ben Wallace řekl, že vojenská část letiště je zabezpečená.

Mluvčí radikálů v rozhovoru s televizí al-Džazíra uvedl, že Taliban nechce být izolován a přeje si udržovat vztahy s mezinárodním společenstvím. Mimo jiné také prohlásil, že „válka“ v asijské zemi skončila a že hnutí je připraveno vést dialog o obavách zahraničních vlád.

Kritika reakce české vlády

V posledních dnech byla česká vláda kritizována za pomalou reakci. Kritici také poukazují na to, že pomoc se netýká všech afghánských tlumočníků. Zástupci vlády námitky odmítají.

Ministerstvo obrany v pondělí na Twitteru uvedlo, že situace v Afghánistánu je vážná a stále se vyvíjí. „I přesto děláme maximum pro to, abychom bezpečně evakuovali co nejvíce lidí. Prosíme všechna média i veřejnost o trpělivost,“ uvedlo ministerstvo. K evakuaci svých diplomatů a spolupracovníků přistoupily kromě Česka i další země.

Česká armáda má pro přepravu lidí k dispozici z větších strojů dva dopravní airbusy nebo šest menších transportních letadel CASA. Jeden z airbusů je upraven na takzvanou byznys variantu a přepraví až 43 cestujících, druhý na palubu pobere 124 pasažérů. Cestovní rychlost strojů se podle armádního webu pohybuje mezi 840 a 870 kilometrů za hodinu.