Zničené domy v Karviné padly. Nahradit je může volnočasový areál nebo lehký průmysl

V problémové karvinské části Nové Město končí první etapa demolice bytových domů v majetku společnosti Residomo, která je největším soukromým poskytovatelem nájemného bydlení ve městě. Domy se 34 vchody se společnost rozhodla zdemolovat kvůli jejich špatnému stavu, ke kterému přispěli i problémoví nájemníci. Bourání dalších domů už firma připravuje.

V tuto chvíli finišuje demolice posledního bloku domů se čtyřmi vchody. Před rozhodnutím o demolici zde bydlelo 153 nájemníků, obsazenost bytů byla kolem dvaceti procent. S problémovými nájemníky se firma postupně rozloučila a zhruba stovce nájemníků, se kterými má dobrou zkušenost, nabídla bydlení ve stejné lokalitě. 

„V místě, kde nyní bourá společnost Residomo, město už své domy nemá, ty tam zbouralo už v minulosti. Pozemky, na kterých se demolované domy nachází, jsou majetkem společnosti Residomo. Zatímco pozemky pod veřejnými komunikacemi v lokalitě jsou města,“ řekl mluvčí karvinského magistrátu Lukáš Hudeček.

Co bude s pozemky?

Pozemky, na kterých domy stály, zatím nemají jisté využití. Ve hře jsou podle magistrátu dvě varianty, kdy pozemky města odkoupí společnost Residomo, nebo parcely patřící firmě, koupí naopak Karviná. V případě odkoupení městem by na nich mohl vyrůst volnočasový areál nebo by se dala plocha využít pro lehký průmysl. Pokud by pozemky koupila firma, bude město požadovat soulad s plány magistrátu. 

Loni v červnu obě strany uzavřely memorandum, které městu umožňuje kontrolu a identifikaci nově příchozích nájemníků do bytů společnosti Residomo. Vedení města tehdy uvedlo, že není přijatelné, aby byty obsazovali problémoví a nepracující lidé.

„S městem máme velmi dobrou spolupráci. Sjednocení vlastnictví pozemků je otázkou dalších jednání. Jsme vlastníkem menší plochy a chceme město podpořit v jeho rozvojových aktivitách,“ říká mluvčí společnosti Residomo Kateřina Piechowicz. 

Bourání bude pokračovat

Společnost už připravuje další demolici, v rámci druhé etapy půjdou k zemi domy s 26 vchody. Bourání financuje společnost plně ze svých prostředků a vyjde zhruba na 23 milionů korun.

Mluvčí Residoma připomněla, že v demolovaných domech byly byty nižší kategorie s lokálním vytápěním. Podle Piechowicz je obecně cílem společnosti zvyšovat úroveň bydlení a mít pouze byty první kategorie.