Vlastník bývalých bytů OKD rozšiřuje nájemní bydlení. Míří na Olomoucko

Společnost Residomo, která v Moravskoslezském kraji vlastní více než třiačtyřicet tisíc bývalých hornických bytů OKD, koupila dalších několik stovek bytů v Olomouci, Ostravě a Havířově. Firma nemovitosti získala od rakouské firmy Julius Meinl.

Celkem se jedná o třináct nemovitostí s 274 nájemními bytovými jednotkami. Podle firmy hodnota transakce přesáhla 273 milionů korun a do nových bytů chce firma v následujícím období investovat dalších až dvacet milionů. 

„Jednou z priorit je výměna výtahů v sedmi domech. Mimo to v několika vchodech opravíme schody, fasády, vyměníme vstupní dveře a schránky. Naše firma nabízí čím dál vyšší standard bydlení a rádi bychom jej přenesli i do nově nabytých nemovitostí,“ řekl ředitel Residoma Jan Rafaj.

Nájemníci podle něj navíc získají přístup ke službám, které běžně poskytovatelé nájemního bydlení nikde v Česku nenabízejí. Jedná se například o Servis48 – zajištění vybraných oprav do dvou dnů nebo asistenční službu pro seniory.

Majetek společnosti je nyní podle serveru Hlídacípes.org v zástavě u britské správcovské skupiny Wilmington Trust. Skupina zastupuje držitele dluhopisů v hodnotě 680 milionů eur (více než 17,2 miliardy korun), s úrokem 3,375 procenta a splatností v roce 2024, které společnost Residomo vydala. 

Transakce vzbudila pochybnosti u advokátky Hany Marvanové, která v minulosti zastupovala nájemníky bytů OKD ve sporu s původními majiteli. „Dochází k podivným peněžním tokům. Zástavní smlouva de facto znamená, že vám někdo dá peníze, nevlastní to sice přímo, ale skrze zástavní smlouvu to ovládá a pak dostane. Moje hypotéza je, že je tu záměr zakrýt vlastníka,“ uvedla.

Firma má nejvíce nájemních bytů v Česku

Residomo (dříve RPG Byty) je největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v Česku. V jeho bytech o celkové ploše přibližně 2,6 milionu metrů čtverečních bydlí na devadesát tisíc lidí. Za nové majitele vystupuje mezinárodní společnost Round Hill Capital, která sídlí v Londýně.

Společnost RPG Byty získala byty od své mateřské firmy spoluvlastněné podnikatelem Zdeňkem Bakalou RPG Industries, která je koupila v roce 2004 spolu s těžební společností OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. Společnost ale byty neprodávala, zato v roce 2015 změnila majitele celá firma.

Proti prodeji společnosti vystupovalo Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ hájící zájmy nájemníků, podle nějž šlo o další krok k dokončení podvodné privatizace OKD a hornických bytů. Privatizací OKD se zabývá soud i parlamentní komise.

Residomo namísto RPG Bytů (zdroj: ČT24)