Z RPG Bytů bude Residomo. Firma nemovitosti prodávat nechce, spíš do nich investovat

Residomo namísto RPG Bytů (zdroj: ČT24)

Společnost RPG Byty, která v Moravskoslezském kraji vlastní více než 43 000 bývalých bytů OKD, mění název. Od 1. února bude známa jako Residomo. Přejmenování souvisí s předloňským prodejem firmy, kterou získala mezinárodní investiční společnost Round Hill Capital.

Název Residomo vznikl složením slov residenční (nájemní) bydlení a domov a byl vybrán ze stovky návrhů v interní soutěži zaměstnanců firmy. „Chceme rozvíjet bytový fond v duchu dlouhodobého nájemního bydlení, poskytovat nájemníkům profesionální služby a chceme do toho fondu dál investovat,“ řekl investiční ředitel společnosti Round Hill Capital, která zastupuje nové vlastníky, Stan Kubáček. 

Společnost má podle něj dlouhodobé zkušenosti s vlastnictvím a správou desítek tisíc nájemních bytů v západoevropských zemích. „Moravskoslezský kraj je pro nás příkladem úspěšné regionální ekonomické transformace na evropské úrovni, a proto ho vnímáme jako perspektivní místo pro dlouhodobé investice,“ uvedl Kubáček.

Máme strategii rozvíjet fond jako nájemní bydlení pro potřeby regionu a chceme dál investovat do toho fondu proto, abychom ho spravovali jako nájemní bydlení, takže nebudeme rozprodávat byty.
Stan Kubáček
investiční ředitel společnosti Round Hill Capital

RPG Byty jsou největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v ČR. V jejích bytech o celkové ploše přibližně 2,6 milionu metrů čtverečních bydlí na 90 000 lidí. Noví majitelé firmy plánují, že své portfolio ještě rozšíří. „V Ostravě nebo Frýdku-Místku jsme prakticky vyprodaní. Nemáme tam co nabízet,“ řekl jednatel společnosti Pavel Klimeš.

V úvaze o rozšíření portfolia je podle něj jak koupě nových domů, tak nová výstavba v Ostravě. Tam nyní společnost vlastní zhruba 17 000 bytů. „Tam je pro nás trh velmi dobrý. Uvítali bychom rozšíření portfolia v řádu stovek bytů,“ řekl jednatel.

Do bytů a domů loni společnost investovala zhruba 760 milionů korun, letos plánuje investice 830 milionů korun. Letos budou podle Klimeše pokračovat například opravy vstupních částí domů. „Budeme pokračovat v opravách střech, budeme pokračovat ve výměnách vnitřních rozvodů, to znamená rozvodů teplé vody, kanalizace a plynu. Další domy se dočkají nových výtahů a budeme opravovat jako vždy i řadu bytů,“ řekl Klimeš.

Firma s 500 zaměstnanci zavádí novinky. Nájemníci mohou nově využívat například prodloužené otevírací doby klientských center, kde byl zaveden i sobotní provoz, o víkendu funguje i zákaznická linka. Zvýšil se také počet domovníků v bytových domech. „Měli jsme zhruba 60 procent domů pokrytých, loni jsme domovníky rozšířili na 90 procent portfolia,“ řekl Klimeš.

  • Společnost RPG Byty získala byty od své mateřské firmy spoluvlastněné podnikatelem Zdeňkem Bakalou RPG Industries, která je koupila v roce 2004 spolu s OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. Společnost ale byty neprodávala, zato v roce 2015 změnila majitele celá firma. Proti prodeji společnosti vystupovalo Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ hájící zájmy nájemníků, podle nějž šlo o další krok k dokončení podvodné privatizace OKD a hornických bytů.

Za nové majitele vystupuje mezinárodní společnost Round Hill Capital, která sídlí v Londýně. „Round Hill je investor a správce majetku a koinvestuje s dalšími investory, v této investici například se společností Blackstone,“ uvedl Kubáček. 

Round Hill Capital je globální společnost zaměřená na investice a správu v realitní oblasti. Má pobočky ve Spojeném království, Německu, Lucembursku, Belgii, USA a Nizozemsku. Od založení v roce 2002 investovala do svého evropského portfolia kapitál přesahující hodnotu šesti miliard eur (přes 162 miliard korun).