O šest stovek výjezdů víc. Hasiči ve Zlínském kraji za sebou mají perný rok

Mimořádný rok mají za sebou hasiči ve Zlínském kraji. Zasahovali u 5717 událostí, což je meziroční nárůst téměř o 11 procent. Výrazně přibylo i úmrtí při požárech, některá z nich ještě nejsou objasněná. Sboru se ale dařilo i investovat. Letos otevře hned dvě nové stanice ve Zlíně a Holešově.

Hned druhý lednový den loňského roku našli v plamenech v rodinném domě ve zlínské části Kudlov dva mrtvé. Tragický požár už dnes připomínají jen očouzené stěny. Dům je opuštěný a policie případ stále vyšetřuje.

Stejně jako požár ze začátku dubna. V hořící bývalé kotelně hasiči našli dvě mrtvé osoby. Tentokrát ovšem policie nevylučuje, že šlo o vraždu. Dohromady v plamenech loni našlo smrt 11 lidí, o šest víc než v roce 2018. A výrazně se navýšil i počet celkových výjezdů, meziročně o víc než šest stovek.

Zásahy hasičů ve Zlínském kraji
Zdroj: HZS Zlínského kraje

„Roste cestování, zábava, lidé používají čím dál víc technických prostředků. To způsobuje problémy, které si vyžadují zásah hasičů,“ popsal ředitel záchranářů Zlínského kraje Vít Rušar. Zatímco před pár lety ještě většinu zásahů tvořily požáry, teď hasiči stále častěji vyjíždí i k jiným událostem. Třeba v červenci na dálnici D1 k dopravní nehodě s únikem kyseliny sírové.

Nová technika vyžaduje lepší zázemí

Zlínští hasiči za sebou mají ale i největší investici. Loni postavená a čerstvě zkolaudovaná stanice ve Zlíně stála 135 milionů korun. „Stávající prostory už byly značně nevyhovující. Technika je větší a vyšší, je jí více,“ vysvětlil náměstek ředitele HSZ ZLK pro úsek ekonomiky Petr Bobčík.

Hasiči předpokládají, že počty výjezdů budou i nadále růst. Nicméně doufají, že letošní rok nebude tak tragický, jako ten uplynulý.