Majitelé luhačovického zámku žalují město. Péči o památku podle nich zanedbávalo

Potomci z rodu Serényiů, kteří před třemi lety získali zámek v Luhačovicích v restituci, žalují lázeňské město o více než 11 milionů korun. Jde podle nich o náhradu škody, kterou město způsobilo tím, že se o zámek řádně nestaralo, a kulturní památka je teď zdevastovaná. Vedení města to ale odmítá. Ze zámku do konce roku vystěhuje i Dům dětí a mládeže (DDM).

Dům dětí a mládeže sídlí v luhačovickém zámku téměř čtyřicet let. Do konce roku se ale musí vystěhovat, zámek totiž změnil majitele. „Luhačovická veřejnost je se zámkem srostlá, vyrostlo tady mnoho generací. Mé vrstevníky sem vodily maminky do školky,“ uvedla ředitelka DDM Eva Tomalová.

Novým majitelům zámek připadl v roce 2017 poté, co zlínský krajský soud Aloisi Serényimu vrátil české občanství a tím umožnil restituci zámku zpět do vlastnictví rodu. Město se s majiteli na dalším pronájmu nedohodlo. Domu dětí tak už upravuje prostory v nedaleké budově základní školy.

Sotva jeden problém vyřešilo, před dalším stojí. Nový majitel žádá zhruba 11 milionů korun jako náhradu za škody na kulturní památce.

„Město Luhačovice nepostupovalo v minulosti s péčí řádného hospodáře, neboť neprovádělo řádnou údržbu zámku, a navíc nevhodnými a neodbornými zásahy došlo ke zhoršení stavu objektu zámku. Výzvy ke smíru za velice příznivých podmínek Město Luhačovice v minulosti kategoricky zamítalo (…), takže jsme byli nuceni začít řešit věc soudní cestou,“ uvedl advokát zastupující majitele zámku Ludvík Juřička.

„Paradoxem je, že je tady výzva na úhradu stavu zámku, který je podle zprávy v dezolátním stavu. Přitom stejný vlastník po nás žádal tržní nájemné zpětně dva roky i za letošní rok, které  odpovídalo obyvatelné budově s plnohodnotným funkčním systémem,“ řekl starosta Luhačovic Marian Ležák (PRO Luhačovice).

Spor tak teď bude muset rozřešit soud. Jeho rozhodnutí ale může trvat i několik let.