Zlínský kraj rozhodne o rozvolňování opatření spolu s hygieniky ve čtvrtek

Zlínský kraj ve spolupráci s hygieniky ve čtvrtek rozhodne, kdy se v kraji začne rozvolňovat a otevřou se školy a část obchodů a služeb jako v ostatních částech republiky. Důležité budou údaje o vlivu Velikonoc na epidemickou situaci v regionu. Odcházející ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) doporučil, aby se v kraji rozvolnění vzhledem k pozdějšímu doznívání epidemie koronaviru posunulo o týden oproti zbytku země, tedy k 19. dubnu.

Počet hospitalizovaných s covidem ve zlínské nemocnici byl v úterý podle mluvčího Egona Havrlanta nejvyšší za posledních deset týdnů. „Naposledy jsme taková čísla zaznamenali na konci ledna, kdy v kraji pomalu opadala třetí vlna pandemie. Nárůst počtu covidových pacientů jsme pozorovali už před Velikonocemi, proto jsme ještě před prodlouženým víkendem otevřeli šestou covidovou stanici se standardními lůžky,“ uvedl Havrlant. Ve středu počet pacientů o čtyři klesl. 

„Na standardních lůžkách vybavených kyslíkem je aktuálně 137 pacientů, na intenzivních lůžkách 15 pacientů, přičemž devět z nich je na umělé plicní ventilaci. Na šesti standardních covidových stanicích je ze 150 lůžek volných pouze 12, v intenzivní péči jsou to stále jednotky lůžek vzhledem k tomu, že pečujeme rovněž o více než dvě desítky ventilovaných necovidových pacientů,“ poznamenal mluvčí nemocnice.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví je v nemocnicích v kraji volných 239 z 917 standardních lůžek s kyslíkem, pro pacienty s covidem je k dispozici 53 volných lůžek, pro ostatní pacienty 186 lůžek. Postelí, u kterých je používána umělá plicní ventilace a neinvazivní ventilace, je volných 36 ze 114, pro covidové pacienty je jich volných 15.

Kraj posuzuje tři varianty rozvolnění

„Vedení kraje s hygieniky i zástupci ministerstva situaci řešilo, posuzuje tři varianty,“ řekla mluvčí hejtmanství Soňa Ličková. V první variantě by se v kraji otevřely školy a obchody v pondělí ve stejném rozsahu jako v ostatních částech republiky. Ve druhé variantě požádá kraj ministerstvo zdravotnictví o výjimku a prodloužení současných opatření v kraji v rámci pandemického zákona. Třetí možností je nastavit s hygieniky opatření pro třeba jen částečné rozvolnění.

„Důležité při rozhodování budou aktuální čtvrteční údaje o epidemické situaci v kraji a do jaké míry ji ovlivnily velikonoční svátky. Proto čekáme s rozhodnutím na zítřek (čtvrtek),“ uvedla Ličková.

Ministerstvo na středečním  jednání podle Ličkové hejtmanství informovalo o postupu epidemie ze západu na východ. „Jsme poslední z krajů, kam epidemie došla. Co prožívaly Čechy před několika týdny, zažíváme nyní. U nás však vrchol epidemie není tak veliký,“ uvedla mluvčí kraje.

„Vnímáme všechny strany, školáky. Ale například situace v nemocnicích není pořád dobrá. Pořád u nás epidemie pomalu roste, čísla ještě nepadají, nejsme za kulminací. To je to největší riziko, aby se kvůli jednomu týdnu nestalo to, že se budeme potom ještě dva až tři týdny se situací potýkat,“ řekl po jednání hejtman Radim Holiš (ANO).

Ministerstvo zváží posun i ve dvou okresech v Čechách

Jan Blatný řekl, že jeho doporučení o posunu rozvolnění se týká všech opatření, která v úterý schválila vláda, tedy i otevření zoo, obchodů s dětským oblečením a obuví, papírnictví, čistíren, prádelen, zámečnictví či farmářských trhů.

Ministerstvo zdravotnictví podle něj také ještě zváží případný posun termínu ve dvou okresech na severu Čech. Podle mapy šíření koronaviru ministerstva zdravotnictví jsou na tom, pokud jde o týdenní počet případů na 100 000 obyvatel, špatně okresy Jihlava, Česká Lípa, Most a Děčín.

Podle pondělního mimořádného opatření ministerstva bude parametrem, který bude o otevření škol rozhodovat, týdenní počet případů na sto tisíc obyvatel. Okres ho musí mít nižší než sedmidenní průměr.