Zlínský kraj nečekaně schválil novou nemocnici za osm miliard. ČSSD chce potrestat zastupitele

Zastupitelé Zlínského kraje neplánovaně na konci svého jednání schválili stavbu nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích za osm miliard korun. Koalice se na projektu neshodla koncem června, ani tentokrát nepostupovala jednotně. I tak ale návrh, který prosazuje hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL), získal dostatečnou podporu.

Pro novou nemocnici hlasovalo 23 z 38 zastupitelů, proti jich bylo 14 a jeden se zdržel. Na rozdíl od minulosti zvedl ruku pro projekt také zastupitel koaliční ODS Stanislav Devátý a zastupitel opoziční ČSSD Lubomír Vaculín.

Zastupitelé, kteří se stavbou nesouhlasili, již dříve požadovali, aby kraj vypracoval kromě záměru také studii na modernizaci a dostavbu areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati. Vypracování studie schválilo zastupitelstvo v září na návrh hejtmanova náměstka Jiřího Sukopa (ANO).

Při pondělním projednávání studie na modernizaci nynějšího areálu začala debata o stavbě nové nemocnice. Hejtman poté navrhl rozšíření programu a zařazení nového bodu o záměru nové nemocnice do programu.

ANO zváží setrvání v koalici. Nevadí, reaguje Čunek

Opoziční zastupitelé s tímto postupem nesouhlasili. „Pokud se toto připravuje mimo program, to je hodně tvrdé, totální podraz,“ míní zastupitel Jaroslav Kučera (KSČM).

„Nemyslím si, že bude rozumné prosadit to 23 hlasy, které byly tak poskládané, je to tragédie pro tak významnou investici Zlínského kraje,“ přidal se zastupitel Stanislav Mišák (ČSSD). Podle hejtmana Jiřího Čunka by se ale pouze přešlapovalo na místě a ztrácel se čas. 

Kromě opozice nečekaný krok kritizovalo také koaliční hnutí ANO. „Vzhledem k postupu, který jste zvolili pro dnešní den, musíme oznámit, že budeme zvažovat setrvání v této koalici,“ uvedla krajská radní Margita Balaštíková (ANO). Podle Sukopa byl krok zastupitelů překvapivý. „Nikdo jsme netušili, že něco takového přijde. Bylo to připraveno bez konzultace s koaličním partnerem, cítili jsme se tam jako diváci.“

Čunek se o funkčnost zlínské koalice neobává. „Koalice s ANO je tady celkem nefunkční, takže to nijak nevadí. A funkčnost kraje to v žádném případě neohrozí,“ míní hejtman.

Krajská ČSSD chce Vaculína potrestat

Sociálnědemokratického zastupitele, který hlasoval pro návrh postavit novou nemocnici, chce za jeho postup potrestat krajské předsednictvo strany. „Distancujeme se od jednání Lubomíra Vaculína, který na zastupitelstvu Zlínského kraje hlasoval v rozporu s usnesením a programem ČSSD ve věci výstavby nové nemocnice,“ oznámil předseda krajské buňky sociálních demokratů Jiří Ott a Vaculínův souhlas s návrhem označil za podraz.

Vaculín by podle krajského vedení měl skončit ve všech stranických funkcích a vzdát by se měl mandátu zastupitele. Krajské předsednictvo také navrhlo zrušení jeho členství v ČSSD.

Pondělní postup kritizuje také ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka. „Čunkova finta za osm miliard, které kraj navíc nemá – dokonalé. Když ti to neprojde, zkus největší investici v historii zařadit mimo program, když o tom nikdo neví – a ono to projde,“ napsal na Twitter. 

Začít stavět by se podle hejtmana mohlo za dva roky. Krajská rada nyní vyhlásí výběrové řízení na projektovou část. „Bude to velká soutěž, podle odhadu jde o práci za 200 milionů korun,“ přibližuje Čunek, který vyzdvihuje příležitost postavit zcela novou nemocnici. „Logisticky bude odpovídat nejmodernějším požadavkům a na to si brousí zuby mnoho firem,“ věří. Samotná stavba by prý mohla trvat zhruba dva roky.

Podle hejtmana má už kraj potřebné pozemky k dispozici, zbývá dokončit jednání s posledním majitelem. Kraj také bude řešit tamní pozemky města Zlína, ve hře je zřejmě směna či koupě pozemků. Zastupitelé města minulý týden schválili změnu územního plánu, která umožní výstavbu nemocnice v Malenovicích.