Babiš peníze na novou nemocnici ve Zlíně neslíbil. Kraj si chce vzít úvěr

Financování stavby nové nemocnice ve Zlíně (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) při návštěvě Zlínského kraje peníze na výstavbu zvažované krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích neslíbil. Podle hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) však kraj na investici za osm miliard korun peníze má. Počítá také s třímiliardovým úvěrem.

Andrej Babiš (ANO) při návštěvě Zlínského kraje uvedl, že projekt výstavby zlínské nemocnice takzvaně na zelené louce je zajímavý, slibovat pomoc ale nechtěl. „Není to o tom, že bych něco sliboval, budeme o tom debatovat,“ řekl.

Hejtman Jiří Čunek už dřív řekl, že kraj chce na novou nemocnici dát čtyři miliardy, nemocnice miliardu a na tři miliardy si chce hejtmanství vzít úvěr. Kraj už dříve usiloval o to, aby byl projekt zařazen do Národního investičního plánu. Podle Andreje Babiše ale plán negarantuje finanční zdroje.

Pomoc státu podle Čunka vyloučená není

Pomoc státu ale přesto podle Jiřího Čunka vyloučená není. „Jestli Národní investiční plán bude nějakým způsobem řešit zdroje – a nespekuluji, jestli dá přímo dotaci nebo pomůže s úvěrem nebo pomůže s něčím jiným – jsem přesvědčen o tom, že v rámci spravedlnosti a také připravenosti máme naději, že se takové pomoci dočkáme. Protože stát by měl rozdělovat svá dobra rovnoměrně a spravedlivě,“ řekl zlínský hejtman.

Nová nemocnice by podle něj měla být hotová za šest let a měla by stát osm miliard korun. Podle Jiřího Čunka je to výhodnější než za deset miliard korun rekonstruovat a dostavovat areál Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně, což by trvalo asi dvanáct let.

Zastupitelé budou o nemocnici hlasovat v červnu

Krajští zastupitelé se budou nemocnicí zabývat opět v červnu. Výstavbu měli schvalovat již na začátku dubna, ani po několikahodinové debatě o výstavbě nerozhodli a bod odložili. Koalice byla rozdělená. Nové nemocnici vyjádřili podporu lidovci a hnutí STAN, podporu nevyloučila opoziční SPD. Zástupci koaličního hnutí ANO a ODS však měli k projektu výtky. Čunek poté koaličním partnerům i opozici slíbil další informace, zejména kolik by stály první dvě etapy obnovy současné nemocnice a jaký by to mělo dopad na její chod. Přislíbil i oponentní posudek.

Někteří zastupitelé už dřív uvedli, že se obávají zadlužení kraje, nečekaných problémů i dopadu na další krajské nemocnice. Projekt považují za uspěchaný a nemají dostatek informací o jeho ekonomické stránce. Na ekonomickou náročnost poukazovali i někteří koaliční zastupitelé za ANO. Babiš na návštěvě Zlínského kraje řekl, že hejtman musí projekt řádně vysvětlit. „Myslím, že nebude mít problém, aby to obhájil,“ řekl premiér.