Zlínský kraj a Unimex Group se ve sporu o pozemek chtějí dohodnout mimosoudně

Zlínský okresní soud vyhověl návrhu Zlínského kraje a společnosti Unimex Group a plánované jednání ve sporu o pozemek odročil. Řekl to mluvčí soudu Petr Prokopius. Soud se sporem kraje a Unimex Group o vlastnictví pozemku ve Zlíně-Malenovicích, kde dřívější vedení kraje plánovalo výstavbu nemocnice, měl původně začít zabývat ve čtvrtek. Hejtman Radim Holiš (ANO) v úterý uvedl, že se region se společností chtějí dohodnout mimosoudně.

„Jednání původně nařízené na 24. listopadu 2022 bylo k žádosti obou stran odročeno, neboť žalobce i žalovaná deklarovali zájem mimosoudně jednat o řešení sporu. Další procesní postup soudu ve věci se bude odvíjet od výsledků jednání stran. V současné době proto není stanoven nový termín jednání ve věci,“ uvedl Prokopius.

Plochu o velikosti asi 950 metrů čtverečních koupil kraj od Unimexu v roce 2020 za 1,5 milionu korun. Kraj pod vedením dřívějšího hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) chtěl v místě postavit novou krajskou nemocnici. Podmínkou Unimex Group bylo to, že pozemek poslouží pro stavbu nemocnice.

Nové vedení kraje však projekt odložilo a zastupitelé loni v září schválili prodloužení investičního záměru na nemocnici ve Zlíně-Malenovicích do roku 2040. Holiš tehdy uvedl, že není reálné, aby měl kraj v příštích deseti letech peníze na výstavbu nemocnice a že z avizovaných nákladů osm miliard se částka zvedla na patnáct miliard korun. Uvedl také, že kraj se prodloužením záměru vyhne hrozící pokutě za nesprávné využití pozemků.

Kraj se společností Unimex Group dříve jednal. „Byli jsme ochotni hledat řešení, které by bylo výhodné pro obě strany. Postupovali jsme transparentně a jednání byla vždy vedena v zájmu Zlínského kraje v rozsahu možností, které nám vymezuje smluvní vztah se společností Unimex Group, jenž byl uzavřen za mého předchůdce Jiřího Čunka. Společnost se ovšem odmlčela a 2. 8. 2022 podala žalobu na Zlínský kraj,“ uvedl už dříve.

Firma se žalobou domáhá určení vlastnického práva k pozemku v Malenovicích. „Podali jsme žalobu a požadujeme vrácení pozemku, protože Zlínský kraj ho nechce využívat pro výstavbu krajské nemocnice, což byla podmínka prodeje. S vedením kraje jsme opakovaně jednali, nicméně to nepřineslo žádné konkrétní výsledky. Kraj předkládal návrhy, které nebyl schopen garantovat,“ řekl už dříve dříve Mladé Frontě DNES Šimáně.

Hejtman na konci října na krajském zastupitelstvu uvedl, že spor s Unimex Group by se mohl řešit také formou mimosoudního vyrovnání. „Soud nás vyzval, abychom se ještě jednou zkusili dohodnout,“ sdělil v úterý Holiš, který kontaktoval majitele Jiřího Šimáněho.

Právníci podle hejtmana připravují dohodu, kterou by mělo následně schvalovat zastupitelstvo, zřejmě v příštím roce. Zrušena tím bude původní smlouva, která podle Holiše byla pro kraj nevýhodná. Detaily připravovaného dokumentu nesdělil, nevyloučil možnost nabídnout firmě část pozemků v malenovické zóně.

Kraj odkupoval pozemky od majitelů za jednotnou cenu 1650 korun za metr čtvereční. S vlastníky se dohodl na prodeji téměř padesáti parcel a zaplatil za ně 230 milionů korun.