Život ve středověké vesnici ukáže archeoskanzen v Trocnově

Události v regionech: Žižkovo rodiště otevírá archeoskanzen (zdroj: ČT24)

Během nadcházejícího víkendu si lidé v Trocnově budou moci poprvé prohlédnout výjimečný archeoskanzen. V jihočeském rodišti Jana Žižky už řemeslníci dokončili všech čtrnáct staveb, které připomínají středověkou vesnici a její typický život.

Archeoskanzen v Trocnově je věrnou rekonstrukcí historických staveb, jak vypadaly zhruba před 600 lety. „Použili jsme místní hlínu, místní dřevo, místní kámen a všechno se spojilo do tohoto úžasného celku,“ popsal vedoucí edukačního oddělení z Jihočeského muzea Lukáš Faktor.

Obytný dům, stodola, stáje, sýpka, zbrojnice i pec na chleba, to všechno je součástí zemanského dvorce. Řemeslníci použili přírodní materiály a dobové technologické postupy. Vybavení místností odpovídá době. Ruční práce je vidět uvnitř i venku. Na střeše jsou šindele, ale i došky ze žitné slámy. A nezapomněli ani na repliku středověké studny.

Archeoskanzen je především edukačním areálem. „Děti, které sem přijdou, si tak na mlatu můžou vyzkoušet práci s cepem,“ dodal Faktor.

Část areálu otevřeli loni a teď je téměř dokončený. Zájem o prohlídky roste. Pro děti je atraktivní především zbrojnice, na věci si můžou i sáhnout. Na jaře budou prohlídky pro veřejnost o víkendech. O skanzen se zajímají také filmaři, kteří by chtěli na místě natáčet pohádky.