Zdravotní sestra Marešová dostane od státu odškodné přes dva miliony korun za nezákonné stíhání

Události: Zdravotní sestra Marešová dostane odškodné (zdroj: ČT24)

Odvolací soud rozhodl o odškodném pro Věru Marešovou za nezákonné stíhání ve výši 2,27 milionu korun plus náklady na soudní řízení a úroky. Zdravotní sestra z nemocnice v Rumburku čelila obvinění z vražd šesti pacientů. Odškodnění značně převyšuje běžně přiznávané částky. Osvobozená žena žádala celkem pět milionů.

Věra Marešová, které hrozilo doživotní vězení, řekla novinářům po vyhlášení rozsudku, že rozhodnutí je pro ni částečnou satisfakcí. „Ta doba, která uplynula, byla velmi složitá. Teď jsem na tom relativně líp. Nicméně veškeré soudy, které probíhají, znovu probouzejí to, co člověk chce dávno zapomenout. Ale jsem ráda, že to dopadlo tak, jak to dopadlo,“ uvedla. Její advokátka Iva Jónová doplnila, že společně zváží ještě podání dovolání.

Ministerstvo spravedlnosti Marešové za nezákonné stíhání už dříve dobrovolně vyplatilo milion korun. Pražský městský soud řešil odvolání státu, který nesouhlasil s tím, že by měl podle rozhodnutí obvodního soudu vyplatit dalších 1,57 milionu. Odvolací senát vyhověl státu jen částečně, když odškodnění snížil o 300 tisíc korun. Ministerstvo ale bude muset Marešové zaplatit i náklady vynaložené na soudní řízení a také úroky, které se podle odhadu její advokátky Ivy Jónové pohybují kolem dalšího půl milionu korun.

 Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ve svém odvolání usiloval o zrušení verdiktu a vrácení věci k dalšímu projednání, případně právě o snížení částky. Zpochybňoval dopad, jaký mělo stíhání do osobního života Marešové. „Kdyby chtěla být v Praze anonymní, nechodila by osobně ke všem soudním řízením, které vedla i proti sdělovacím prostředkům,“ podotkla u soudu pracovnice úřadu.

Trestní řízení poškodilo ženě zdraví i pověst

Soudy ženě přiznaly zhruba 850 tisíc korun za poškození zdraví, zbytek částky je za nemajetkovou újmu způsobenou trestním stíháním. „Je zřejmé, že to, co si paní žalobkyně prožila, nejde žádnými penězi odčinit,“ podotkl člen odvolacího senátu Pavel Freibert. „Dopady v životě paní žalobkyně byly zcela zásadní, musela změnit bydliště a práci. Významné dopady to mělo i v jejím rodinném životě,“ pokračoval.

Přesto je podle něj částka, z níž původně vyšel obvodní soud, příliš vysoká. Odvolací senát se shodl na tom, že žena má nárok na tisícikorunu za každý den, kdy její stíhání trvalo. Obvodní soud už dříve uvedl, že trestní řízení poškodilo pověst Marešové a doživotně jí ztížilo možnost pracovat v jejím oboru. Přispěla k tomu i značná medializace případu.

Hrozilo jí doživotí

Obžaloba tvrdila, že Marešová podávala v letech 2010 až 2014 pacientům v rumburské nemocnici silné dávky draslíku, po kterých jim selhalo srdce. Chtěla si tak údajně ulehčit práci. Vyšetřování odstartovala smrt jedné z pacientek. Policie Marešovou v létě 2014 obvinila nejprve z této vraždy, na základě znaleckého posudku pak z dalších pěti vražd. Státní zástupce pro ženu požadoval doživotí. Soudy ji ale osvobodily, protože nebylo prokázáno, že se skutky staly.

Marešová kritizovala i roli, jakou v jejím případu sehrála média. Poukazovala na to, že novináři nerespektovali presumpci neviny. Podala žaloby na několik mediálních společností a žádala po nich milionová odškodnění. Od TV Nova vymohla 1,2 milionu, od vydavatele Blesku či Aha – mediálního domu CNC - 900 000 korun, od vydavatelství Mafra 700 000 korun, od Vltava Labe Media 250 000. S vydavatelstvím Economia uzavřela mimosoudní dohodu, její podobu strany nezveřejnily. Ve sporu s televizí Prima bude soud pokračovat v květnu.