Vydavatelství CNC musí zdravotní sestře Marešové zaplatit 900 tisíc

Mediální dům Czech News Center (CNC), který mimo jiné vydává deníky Blesk a Aha, musí zaplatit zdravotní sestře Věře Marešové 900 tisíc korun za to, že v článcích o jejím trestním stíhání novináři nerespektovali presumpci neviny. Pravomocně o tom rozhodl odvolací pražský městský soud. Kvůli nerespektování presumpce neviny Marešová žaluje i další vydavatelství, celkem se domáhá zhruba 35 milionů korun. Po CNC požadovala 4,8 milionu korun.

„Je nade vší pochybnost, že se žalovaná ve svém zpravodajství o dané věci zpronevěřila povinnostem a etice novinářů a velmi nevybíravým a protiprávním způsobem porušila presumpci neviny žalobkyně,“ uvedl předseda odvolacího senátu Tomáš Novosad.

„Musí být jasně řečeno, že jakákoli média, všichni, kdo referují o trestním řízení a osobách trestně stíhaných, musí lpět na dodržování zásady presumpce neviny,“ doplnil.

Odškodnění za čtyři desítky článků

Obvodní soud pro Prahu 7 Marešové v lednu nepravomocně přiznal 840 tisíc korun, odvolací soud částku navýšil. 

„Soud se obává, že vůbec způsob, jakým se referuje o trestním stíhání v mediálním prostředí, je nesprávný. Soud se s tím setkává opakovaně,“ podotkl také soudce.

V žalobě zdravotní sestra tvrdí, že se jí média společnosti CNC věnovala v 266 článcích, z toho ve 162 zasáhla do jejích osobnostních práv. Mimo jiné ji označovala jako „sestru Smrt“. Soudy ženě přiznaly odškodnění za 42 článků.

Vydavatelství se hájilo mimo jiné tím, že novináři vycházeli z informací, které jim poskytla policie nebo státní zástupci. Upozorňovalo také, že je třeba jednotlivá tvrzení posoudit v celkovém kontextu a že média společnosti masivně informovala i o tom, že Marešová byla zproštěna obžaloby. Soud vzal v potaz, že vydavatelství Marešové nabízelo omluvu, což žena odmítla.

Miliony požadované od mediálních domů

Odškodnění požaduje Marešová i po vydavatelstvích Mafra (6,7 milionu korun), VLM (2,6 milionu), Economia (dva miliony) a dále po televizi Nova (12 milionů) a Prima (6,7 milionu). VLM částečně uznalo chybu, Marešové se ještě před zahájením soudního jednání omluvilo a zaplatilo 100 tisíc korun.

Ostatní vydavatelství pochybení odmítají, případně se k žalobám nechtěla vyjadřovat. V žádném z dalších projednávaných případů dosud nepadl pravomocný rozsudek.

Hlavní odpovědnost nese stát

Soudce Novosad upozornil, že zásadní odpovědnost za újmu Marešové nese stát. Po tom se Marešová v jiném sporu domáhá pěti milionů korun. „Mnohé z toho, co žalobkyni způsobilo újmu, bylo způsobeno již jen tím, že ji stát nedůvodně stíhal a obžaloval, a nikoliv jen tím, že byla porušena presumpce neviny v její neprospěch,“ řekl soudce.

Uvedl také, že na újmě se podílelo více médií, a ačkoli je možné po nich chtít preventivně-sankční zadostiučinění samostatně, satisfakce musí dohromady odpovídat celkové způsobené újmě.

Marešová čelila obžalobě z toho, že v letech 2010 až 2014 podávala pacientům v rumburské nemocnici silné dávky draslíku, po kterých jim selhalo srdce. Byla obviněna z šesti vražd, soudy ji však pravomocně osvobodily – nepodařilo se prokázat, že se skutky vůbec staly.